20.4.20

To aldrende herrer skal føre digital valgkamp

I øjeblikket er det vel nemmest at sige, at der er to slags job i USA og i verden: De, der kan gøres hjemmefra med alle de fordele, det medfører. Og de, der ikke kan - med risiko for smitte eller endnu større risiko for fyring til følge.

At være præsidentkandidat har typisk aldrig været et job, du kunne gøre hjemmefra - i hvert fald ikke siden de cigarrøg-tunge baglokaler, hvor kandidaterne blev valgt, forsvandt ud af historien.

Coronakrisen skaber betydelige udfordringer for præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump. Den helt klassiske valgkamp med valgmøder med tusindvis af deltagere og kys til babyer er helt udelukket, i hvert fald henover sommeren og med stor sandsynlighed frem til november 2020.

Absolut ikke digitalt indfødte
Dermed skal to absolut ikke digitalt indfødte finde ud af at udkæmpe det, der måske bliver den første næsten rent digitale valgkamp i verdenshistorien.

Mange har allerede rystet overbærende på hovedet, når Joe Biden uinspirerende laver videoer fra hans stue.

Her har Donald Trump et forspring, idet han som præsident er på tv i tide og utide. Han formår dog at gøre tv-stationerne vrede, fordi han drejer de daglige coronakrise-pressemøder over i valgkampsudtalelser eller deciderede video, der lovpriser hans håndtering af coronakrisen. Nogle tv-stationer går simpelthen over til kommentatorer, når Trump eller vicepræsident Mike Pence taler. Stationerne sender så kun fra pressemøderne, når læger og embedsmænd udtaler sig.

Konventer som virus-petriskåle
En stor udfordring bliver de traditionsrige partikonventer, hvor Biden og Trump skal kåres.

Normalt er partiernes konventer fyldt med balloner, taler, mennesker i mærkelige hatte og generelt politisk nørderi. Det er her, kandidaterne satser på at få masser af tv-dækning og geniale klip til tv-reklamerne, når partierne hylder deres kandidater.

 I år vil konventerne være større petriskåle for corona end krydstogtskibe.

Demokraterne har allerede udskudt deres konvent i Milwaukee fra juli til august, kun en uge før Republikanernes. Og vicepræsident Joe Biden har vendt muligheden af at gøre hele konventet digitalt.

Om Donald Trump kan sige nej til at lade sig hylde af jublende tilhængere, mens han udgyder sine tankestrømme, er nok usikkert. Men med tanke på Republikanernes noget højere gennemsnitsalder er det en farlig strategi. Og nægter han at aflyse, mens Demokraterne måske har holdt et digitalt konvent, vil det se meget skidt ud, hvis de republikanske partisoldater få uger efter konventet må på sygehuset med covid-19. Og de selvsamme partisoldater vil jo så i øvrigt næppe bruge oktober og november på at ringe på dørklokker og dele foldere ud.

No comments:

Post a Comment