19.1.20

Halvleg i handelskrigen - og Kina trækker tiden

Præsident Donald J. Trump skal vinde. Indholdet i sejrene er for så vidt ligegyldigt.

Sådan beskriver mange eksperter Trumps ledelsesstil. Sådan kommer det til at være, når hele verdens opmærksomhed i næste uge retter sig mod USA's Senat og rigsretssagen, hvor alle forventer, at Trump bliver frikendt efter partilinjerne i Senatet - selvom substansen måske peger i en anden retning. Men sejren vil blive udbasuneret i alle tænkelige formater.

Men mens alle medier beskriver rigsretssagen fra oven, neden og siden, så lad os finde et andet, aktuelt eksempel på Trumps politiske strategi.

I onsdags indgik USA en handelaftale med Kina. Er det nu Trumps sejr over Riget i Midten efter årelang handelskrig? Det mener Trump.

Og ja, på overfladen kan han og kernevælgerne være glade. Kina forpligter  sig til at købe amerikanske varer for yderligere 200 milliarder dollars over 2017-niveau, herunder 75 milliarder dollars i industrien og 40 milliarder dollar i landbruget - to sektorer hårdt ramt af handelskrigen og toldsatsterne. Trump lover til gengæld ikke at indføre nye, lovede toldsatser. De allerede indførte på i alt 370 milliarder dollars forbliver og giver Trump noget at forhandle med fremover.

Kina skal sættes på plads
Mange er enige i, at det giver fin politisk og handelsmæssig mening at vise kineserne døren. Landet valutamanipulerer og er sært nok stadig indskrevet som u-land i WTO's rangering med alle de fordele, der følger af det. Og den voldsomme statsstøtte til kinesiske industrivirksomheder og krav om overførsel af vestlig teknologisk know-how for markedsadgang forvrider konkurrencen og giver Kina klare, unfair fordele.

Men de svære emner er ikke del af den nye aftale.

Trump selv lover, der kommer en anden runde af forhandlinger, hvor de rigtig svære emne skal op.



Det lange, seje, kinesiske træk 
Den anden runde er dog hverken fastlagt tidsmæssigt eller indholdsmæssigt. Mon ikke kineserne venter med den til efter præsidentvalget, hvor de håber på en anden leder på den anden side af forhandlingsbordet end Trump. At styrke Trump med en stor handelspolitisk sejr i oktober 2020 har kineserne næppe lyst til.

Som imperium med en flere årtusinder lang historie bag sig kan Kina sagtens vente et år. Landet er vant til det lange, seje træk og værdien af det.

No comments:

Post a Comment