17.11.19

Demokratiske guvernører sejrer i sydstaterne

Sydstaterne er Republikanernes hjerteland og bastion. Men de seneste uger har ikke været gode for partiet.

Først tabte Republikanerne flertallet i Kongressen i Virginia. Delstaten, der i sin tid husede CSA's hovedstad Richmond i borgerkrigen, er ved at blive en sikker demokratisk delstat.

Kentucky og Louisiana derimod forbliver republikanske. Men svaghedstegn viser sig.

Først slog demokraten Andy Beshear den siddende republikanske Kentucky-guvernør Matt Bevin med 0,4 procent af stemmerne, 49,2 % mod 48,8 %.

I Lousiana genvandt den demokratiske guvernør John Bel Edwards sin post med 51,3 % af stemmerne mod 48,7 % til Eddie Risponse.

Sæbeøje
I begge delstater var de republikanske kandidater fuldt og helt på Team Trump, og Trump var forbi begge delstater for at føre kampagne. I Louisiana sagde han endda, et nederlag  ville være et klart sæbeøje for ham.

Underligt nok har han ikke kommenteret valgnederlaget på Twitter.

Sundhed og infrastruktur
Demokraterne kan stadig ikke vinde syden med stærkt venstreorienterede New England-folk som Bernie Sanders.

Men John Bel Edwards er blevet populær på at udvide sygesikringen i den fattige stat. Demokrater kan tydeligvis vinde på emner som sundhed, arbejdspladser og infrastruktur, der ligger tæt på vælgernes dagligdag.

Så må de holde sig fra identitetspolitik og påstået ligestillingskamp, der ikke vækker genklang hos arbejderne i Louisiana.

Samtidig må Republikanene erkende, det at omfavne Trump ikke giver en sikker sejr  - end ikke i stærkt republikanske delstater. Utvivlsomt en bekymrende erkendelse  for mange.

No comments:

Post a Comment