14.10.19

Trumps årsopgørelse bliver modstandernes julegave

Lige siden han lancerede sin præsidentvalgkamp, har Donald Trump gjort alt, hvad han kan for at holde sine årsopgørelser og skattepapirer hemmelige.

Indtil videre er det bemærkelsesværdigt nok lykkes. Juraen har holdt, og ingen har lækket papirerne, selvom flere banker - heriblandt skandaleramte og etisk udfordrede Deutsche Bank - har årsopgørelserne.

Hvad indeholder disse papirer? Er der store lån fra Rusland eller tyrkiske pengemænd? Har Trump lavet forretningsaftaler med udlandet, der skal effektueres efter tiden i Det Hvide Hus?

Ankara Trump Tower
Mange mener, at årsopgørelserne kommere til at forklare meget af Trumps politik. Kan Trump i 2021 bygge Tyrkiets højeste bygning i form af Ankara Trump Tower kan det forklare meget. Det kan det også, hvis han skylder flere milliarder til skumle russiske rigmænd.

Og nu får vi måske snart skattepapirerne at se. En appeldomstol i D.C. har erklæret, at papirerne skal offentliggøres med stemmerne 2-1. Stemmen imod, dommer Neomi Rao, er i øvrigt udpeget af Trump

Trump er rædselsslagen og vil føre det juridiske slag til Højesteret. Sagen kører altså videre, og derfor er papirerne fortsat ikke offentliggjort. Men spørgsmålet er, om Højesteret overhovedet vil tage sagen, når to domstole med så klare flertal har udtalt sig.

Bliver offentliggjort 
Trumps mål er som minimum at undgå offentliggørelse indtil efter næste præsidentvalg. Men juridisk ser det lige nu helt umuligt ud.

Sagen er kørt hurtigt gennem den ellers træge paragrafverden, og selv hvis den på en eller anden måde skulle blive bremset, er der rigeligt andre lignende sager på vej gennem retssystemet.

Årets julegave til medier, eksperter og måske rigsretssagen mod Trump kan sagtens blive skattepapirerne. Der må gemme sig mange landminer med al den indsats, Trump gør for at holde dem hemmelige.

No comments:

Post a Comment