7.10.19

Anonym afstemning kan vælte Trump



En rigsretssag vil aldrig vælte Donald Trump. Det republikanske flertal i Senatet er hans Kinesiske Mur.

Sådan lyder den konventionelle visdom fra flere sider.

Men der kan være en vej frem, der får muren til at falde, som hvis mongolerne havde gennembrudt den.

Ifølge den tidligere republikanske fra Arizona, Jeff Flake, er 30-35 af hans tidligere kolleger klar til at stemme for at fjerne Trump - hvis altså afstemningen kan være anonym. Ellers frygter de Trumps stærke base, Twitter-konto og eventuelle Trump-venlige modkandidater i primærvalg for meget.

Selv hvis Flake overdriver antallet af Trump-uvenlige senatorer en del, er der stadig rigeligt til sammen med Demokraterne at nå de 2/3 af stemmerne, der skal til for at afsætte Trump.

Mange klassiske republikanere vil være tilfredse med at få en særdeles klassisk republikansk præsident i form af vicepræsident Mike Pence.

Ingen lynchning
Samtidig kan partiet sige, det som altid står for lov og orden i USA - uden at den enkelte republikanske senator bliver lynchet af Trump-vælgere i sin egen delstat.

Det er et simpelt flertal i Senatet, der skal beslutte sig for en anonym afstemning. Fire republikanske senatorer har allerede meldt deres pensionering og genopstiller ikke i 2020. De frygter altså ikke vælgerne. Stemmer de sammen med de 47 demokratiske senatorer, er flertallet hjemme.

Dette scenarie er bestemt mere sandsynligt end usandsynligt.

Jublende (vice)præsident
Hvis det ender med en anonym afstemning, er det smart nok Senatets såkaldte præsident, vicepræsident Mike Pence, der skal tælle stemmerne op.

Så kan han - måske med at jubelskrig - erklære Trump for afsat.

For få minutter efter kan højesteretspræsident John Roberts, der vil være til steder under en retssag og afstemning i Senatet, lade Pence aflægge præsidenteden.

No comments:

Post a Comment