7.1.19

Rentekrigen

Donald Trump er ejendomsspekulant og har hele sit liv elsket lave renter, når han stiftede gæld i bygninger.

Som præsident elsker han lave renter, fordi de holder økonomien i femte gear. Der skal den blive, mener Trump - også selvom det kan føre til overophedning og efterfølgende brutal nedsmeltning. Den nedsmeltning skal bare ske, når Trumps præsidentperiode er forbi.

Den fløjte spiller centralbankchef Jerome Powell - som Trump selv udpegede i 2017 til en fire-årig periode - ikke efter. Han hæver kontinuerligt USA's rente til nu 2,25 procent. Samtidig er opkøbsprogrammet for obligationer fortid.

Noget at stå imod med
Mange konventionelle økonomer er utvivlsomt tilfredse med Powells renteforhøjelser og tilbagekøb af Himalaya-høje bjerge af obligationer.

Vi er i det, der er den næstlængste opsvingsperiode i USA's historie. Også i Europa går det fornuftigt. Men mens Europa stadig hænger fast i minusrenter og obligationsopkøb, er USA's centralbank altså ved at hæve renten og tilbagekøbe obligationer.

Det kan vise sig særdeles værdifuldt, når den næste nedtur kommer. For hvilke våben har politikerne ellers at sætte ind mod de dårlige tider? Lave renter eller endog minusrenter er allerede en kendsgerning. Obligationsopkøbene ruller endnu flere steder. Og staternes gældsposter er generelt massive.

Verdenshistoriens største økonomiske eksperiment
Europa har intet at skyde med ved næste nedtur, og vi er reelt i et af verdenshistoriens største økonomiske eksperimenter. USA har nu om ikke et voldsomt kraftigt arsenal så dog igen både et par procentpoints rente og nye obligationsopkøb at sætte ind takket være Powells tiltag.

Træk dig 
Trump er dog bestemt ikke tilfreds og er begyndt at offentliggøre tanker om, at Powell bør trække sig.

Det erklærer Powell lige så offentligt, at det vil han ikke gøre.

Den udmelding kunne investorerne godt lide. Men et tegn på sikre økonomiske retningspile at køre efter giver den nys udbrudte krig mellem Trump og hans egen centralbankchef ikke.

No comments:

Post a Comment