22.12.18

Notorious RBG har kræft - for tredje gang

Højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg er et ikon blandt feminister og venstreorienterede amerikanere. Siden hun blev højesteretsdommer i 1993 under Bill Clinton har hun været en venstreorienteret bastion i Højesteret, en fast del af de fire venstreorienterede dommere og har afsagt utallige domme, der har ændret USA i en retning, Demokraterne kan lide.

Hendes popularitet på den fløj er så stor, at der i 2018 blev lavet en film om hende med den herlige titel "The Notorious RBG."

Men hun er også 85 år og har overlevet tarmkræft og kræft i bugspytkirtlen (i øvrigt en kræftform med en overlevelsesprocent på under ti procent efter fem år - men det klarede Ginsburg).

Nu er hun så blevet opereret for lungekræft. 

Præsident Donald Trump har i et af sine venligere tweets ønsket hende god bedring.





Men mon ikke sandheden blandt mange konservative er, de er godt tilfredse med det nuværende 5-4 flertal i Højesteret. Men prøv at tænk at få et 6-3 flertal og venstrefløjens ikon Ginsburg erstattet med en 50-årig stærkt konservativ dommer, der kan sidde i fire årtier og styre USA med højre.

Ginsburg ville nok ønske, hun havde trukket sig i 2009, da Barack Obama var nyvalgt præsident og Demokraterne havde masser af politisk kapital plus 60 stemmer i Senatet. Hun kunne selv have valgt sin efterfølger. Nu skal den aldrende og syge kvinde holde ud til 20. januar 2021 og håbe på en demokratisk sejr ved præsidentvalget i 2020. Ellers skal hun lige holde ud fire år til. Demokraterne er forståeligt nok nervøse over den udsigt. 

No comments:

Post a Comment