2.12.18

George H. W. Bush er død

The Greatest Generation - Den Største Generation. Det kalder amerikanerne den generation, der oplevede Den Store Depression, kæmpede i 2. verdenskrig, genopbyggede det ødelagte Europa og Asien, besejrede Sovjetunionen i Den Kolde Krig og grundlagde en hidtil ukendt velstand i Vesten.

En arketype for den generation er tidligere præsident George H. W. Bush, der døde i forgårs. Han var jagerpilot i Stillehavet og blev skudt ned af japanerne. En ægte krigshelt, som det sig hør og bør i den generation.

Den helt rette præsident
Som præsident var George H. W. Bush den helt rette præsident, da Den Kolde Krig blev afsluttet med Sovjetunionens kollaps. Det kommunistiske imperium døde mod manges forventning med et stille suk frem for et blodbad. Meget af den fortjeneste ligger hos Mikael Gorbatjov, men en god portion tilhører også George H. W. Bush.

Han gav Rusland mange indrømmelser og finansiel støtte, han gav opbakning til Tysklands genforening trods fransk og britisk modstand og gav Rusland garantier mod tysk aggression. Det sikrede stabiliteten i Europa og gjorde, at Moskva uden protester trak de enorme mængder russiske soldater tilbage bag de nye russiske grænser.

89 procents opbakning
Også Iraks invasion af Kuwait blev håndteret effektivt. Uden større tab for koalitionsstyrkerne blev Irak kastet ud af det lille, olierige land. Om Irak og Saddam Hussein så blev håndteret effektivt efter krigen, er en diskussionssag blandt historikerne. Uanset hvad tog præsidenten lige efter krigen rekorden i amerikanere, der var tilfredse med hans embedsførelse: 89 procent bakkede op - næsten nordkoreanske tilstande.

Derfor valgte mange demokratiske toppolitikere at holde sig uden for valgkampen i 1992, da de regnede med sikkert genvalg til Bush.

Det åbnede som bekendt døren for en ret ukendt, men karismatisk sydstatsdemokrat: Bill Clinton.

Indenrigspolitisk måtte Bush nemlig konsolidere den amerikanske økonomi efter stigende underskud. Han hævede skatterne, hvilket gjorde ham voldsomt upopulær hos Republikanerne. Og en kortvarig, men hård økonomisk nedtur lige før valget kombineret med en stærk tredjepartikandidat i form af Ross Perot gjorde Bush til en én-periodespræsident.

Republikansk gentleman 
Bush var en republikansk gentleman-politiker, der er milevidt fra dagens brutale Trump-parti. Derfor er luften også kold mellem Trump og Bush-familien, men der er ingen vej uden om, at begge familier skruet smilet på og går til begravelsen sammen. Ellers ville skandalen være for stor.




No comments:

Post a Comment