6.5.18

Falske videoer udfordrer demokratiet

Fake news har fået massiv mediedækning de seneste år. Men hvad gør medierne, når det efterhånden kræver CIA-agtige evner at gennemskue, om billeder og video er ægte eller falske?



BuzzFeed kan få eks-præsident Barack Obama til at sige, præcis hvad mediet ønsker.


Et eksempel har mediet BuzzFeed produceret. Moderne videoredigering gør det muligt at få Barack Obama til at sige lige det, som producerne af videoen ønsker - og det ser fuldstændig ægte ud.

Hvad sker der, når en falsk, men 100 % realistisk udseende video, viser en demokratisk præsidentkandidat brænde Bibelen? Eller en republikansk kandidat i seng med en dreng? Eller en socialdemokratisk toppolitiker sparke til hundehvalpe i Brøndby Strand?

Farerne og truslerne for demokratier er åbenlyse. Hvad er sandt? Hvad kan man stole på? Hvordan tager politikere til genmæle over for falske videoer, og hvordan sikrer man, at alle borgere ved, videoen var falsk?

"Creative license"
Udviklingen kan underminere den tillid fatalt, som er så afgørende for demokratier.

Er truslen overdrevet? Næppe, for allerede i dag ser vi eksempler på brugen af falsk materiale. Det seneste kommer fra det republikanske primærvalg til Senatet i West Virginia. Kandidaten Evan Jenkins lavede et billede, hvor modkandidaten Patrick Morrisey giver hånd til Hillary Clinton - et dødskys i West Virginia. Problemet? Det ægte billede viser Morrisey give hånd til præsident Donald Trump - en populær mand i West Virginia. 

Talsmand Andy Sere fra Jenkins-kampagnen tog ikke engang afsløringen specielt tungt:

- We sometimes take creative license while arranging images in order to help make a substantive point, lød det fra Sere til Yahoo News.

Kampen om sandheden spidser til. Om demokratierne overlever, er det store spørgsmål.

No comments:

Post a Comment