11.6.17

Trump kræver godkendelser - nominerer ingen

Tidligere på ugen svovlede præsident Donald Trump på Twitter:




Trump får hverken godkendt ambassadører eller vigtige poster som viceministre og føderale anklagere. Ud af 539 nøgleposter er kun 40 blevet besat. Det er Demokraternes skyld, mener præsidenten.

Men er det nu også det?

Ja, kun 40 ud af 539 poster er besat. Men Donald Trump har også kun nomineret personer til 83 af stillingerne, hvoraf lige under halvdelen altså er godkendt. Alt andet lige er det svært at godkende kandidater, når der ikke er indstillet nogen.

Hvad er åsagerne til, der ikke er udpeget nogen?

En årsag er, at Trump vil vise sig som en sparsommelig præsident, der sender den føderale stat på slankekur. Er det forklaringen, er den dog rent symbolsk. 539 føderale topstillinger vælter ikke USA's budget.

Kaos skræmmer 
En stærkere forklaring er, at Trump simpelthen ikke kan finde nogle dygtige kandidater. Mange gode embedsfolk og politikere har ikke været imponerede over de første kaotiske måneder med Trump-administrationen, hvor man i øvrigt hurtigt kan få sparket og et par dyre advokatregninger med i bagagen, hvis du ikke behager Trump.

En ting er, at de dygtige folk selv siger nej. Trump siger også nej til mange, for han kræver fuld loyalitet. Og de mange Republikanere, der i sin tid undsagde Trump, er der ikke plads til i Trumps verden. Trump har hældt kandidater ned ad brættet, hvis blot der blev fundet et par kritiske tweets fra fortiden om Trump og venner.

Dog skal det siges, at det i gennemsnit tager 41 dage at godkende en Trump-nominering. Obama kunne nøjes med lige over en måned, mens tallene for George W. Bush var 18 dage. Måske endnu et tegn på den stadigt stærkere politiske polarisering - eller et tegn på at Trumps kandidater har mere bagage? Det står ikke klart.

Klart er det dog, at den føderale topadministration er underbemandet, og dem der er ansat er overbebyrdede. Kommer der en krise eller et terrorangreb, hvor USA taber bolden på grund af manglende ansættelser, kan det koste Trump dyrt politisk - foruden de massive økonomiske og menneskelige tab, det kan medføre.

No comments:

Post a Comment