19.12.16

Ivanka Trump kan blive USA's mest magtfulde kvinde

For lidt over en måned side var det store flertal overbevist om, at Hillary Clinton var på vej til at blive USA's og verdens mest magtfulde kvinde.

Sådan gik det som bekendt ikke.

I stedet står Ivanka Trump til at overtage den rolle.

Donald Trumps - i øvrigt i denne bloggers øjne særdeles yndige - datter står til at overtage de typiske repræsentative roller, som præsidentens hustru normalt tager sig af ved statsmiddage og ceremonier. Trumps kone, Melania Trump, har ingen interesse vist for det, og hun vil i øvrigt fortsætte med at bo i New York.

Det er set før, at andre end præsidentens hustru ordner de repræsentative pligter. Det gjaldt naturligt nok for James Buchanan, der som den eneste præsident aldrig var gift. Her var det niecen, Harriet Lane, der organiserede festerne. Og det gjorde hun godt. Således holdt hun nordstats- og sydstatsfolk adskilt ved en fest få år før den amerikanske borgerkrig. Det har utvivlsomt reduceret mængden af slagsmål.

Thomas Jeffersons datter, Martha Jefferson Randolph, styrede Thomas Jeffersons festligheder, simpelthen fordi hans kone døde 20 år, før han blev præsident. Og 17-årige Susan Ford tog sig af sagerne i farmand præsident Gerald Fords Hvide Hus, da Fords kone var indlagt i en længere periode.

Holdninger + rådgivning + repræsentation
Men Ivanka Trumps ambitioner rækker længere end at vælge bordherrer og antallet af tallerkener: Hun vil tage sig af det repræsentative, men vil også forsøge at påvirke holdninger i samme stil som Michelle Obama og Barbara Bush gjorde det. Og så vil hun da også lige være rådgiver i Det Hvide Hus i Hillary Clinton-stilen tilbage fra 1990'erne. Det har hun vist ved at sidde ved siden af Donald Trump ved mødet med den japanske premierminister, den argentinske præsident og ved et nyligt møde med tech-bosser fra store selskaber som Google og Facebook.

Ivanka Trump har tidligere doneret penge til Demokraterne og har angiveligt holdninger, der flugter mere med Demokraterne end med Republikanerne. Hun har da også været mellemkvinde i møder mellem Donald Trump og klart demokratiske aktivister som skuespilleren Leonardo DiCaprio og tidligere vicepræsident Al Gore.

Der er ikke tvivl: Magten vil centrere sig om Ivanka.

Det åbner dog også for udfordringer. Hvordan håndterer Trump-familien de vandtætte skotter, der gerne skal være mellem forretningsimperiet og de politiske processer? Håndterer familien det ufornuftigt, venter der år med  retssager, beskyldninger om korruption og en udenrigspolitik, der former sig efter forretningsinteresser frem for landets bedste.

No comments:

Post a Comment