4.9.16

Johnson er færdig

Mens giganterne Donald Trump og Hillary Clinton bokser løs på hinanden, er den libertarianske kandidat Gary Johnson på vej mod det bedste resultat for et tredje parti i USA siden Ross Perots kandidaturer i 1992 og 1996. Den tidligere republikanske guvernør fra New Mexico står til cirka hver tiende stemme.

Men derfor er han alligevel færdig. Vil han nå højere og have valgmandsstemmer, er han nødt til at komme bredt ud i præsidentdebatterne. Den første er 26. september, men den uafhængige kommission bag debatterne vil kun have kandidater med, der når over 15 procent af stemmerne i seks forskellige meningsmålinger.

Det har Johnson aldrig været i nærheden af.

Hans store udfordring er penge. Valgkampskassen har lidt over en million dollar i sig. Derfor fokuserer han på billige radioannoncer i stater, hvor han har stor støtte som Colorado, Iowa, New Hampshire, Oregon, New Mexico, Utah og Wisconsin. Håbet er en håndfuld valgmandsstemmer.

Men det vil ikke hive ham op over de 15 procent. Det kræver tv-reklamer nationalt. Men det rækker pengebeholdningen ikke til.

Catch 22
Det er et catch 22. Johnson har brug for mange penge for at nå debatterne, men han får først store penge, hvis han er med i debatterne. Derfor er han færdig.

Men derfor kan han stadig trække så mange republikanske vælgere, som er utilfredse med Trump, at ellers supersikre republikanske stater som Utah har en lille chance for at gå til Hillary Clinton. Det kan ske ved, at de republikanske vælgere deler sig, mens Clinton holder fast i de demokratiske.

Og uanset hvad er en fremgang fra 1 til 10 procent af stemmerne flot. 2016 bliver et godt år for USA's libertarianske parti.

No comments:

Post a Comment