29.2.16

Clinton bliver Demokraternes præsidentkandidat

Efter det demokratiske primærvalg i South Carolina er tvivlen væk: Hillary Rodham Clinton bliver Demokraternes præsidentkandidat i 2016.

Modkandidaten Bernie Sanders vidste, at han ville få det svært i staten med de mange sorte vælgere. De har traditionelt støttet Clinton-parret massivt.

Målinger op til valget viste, at Clinton ville vinde med mellem 20 og 30 procentpoint. Det ville være et grimt resultat for Sanders, men dog ikke uventet og derfor til at overleve.

Hillary Clinton endte med at vinde med 47 procentpoint! Hun fik 74 procent af stemmerne mod 26 procent til Sanders.

Clinton vandt de hvide vælgere 56-44. Og som ventet surfede hun på en sort flodbølge: De sorte vælgere gik mod Clinton med 84-16.

Desperation
Sanders har ellers gjort meget for at vinde de sorte vælgere over på sin side. Men tydeligvis helt forgæves. Desperationen var stor hos Sanders på valgaftenen, som han i øvrigt slet ikke tilbragte i South Carolina:

- Football is a spectator sport. Democracy is not a spectator sport. Every person in this room is extremely powerful if you choose to use your power, lød det fra ham.

Det var et forsøg på at bevare begejstringen hos tilhængerne efter afklapsningen. Men det ser - pun intended - sort ud for Sanders.

Supertirsdag bliver Clintons dag
I morgen tirsdag er Supertirsdag. 11 delstater og et enkelt territorium (Amerikansk Samoa) stemmer. Syv af delstaterne er sydstater med mange sorte vælgere, hvor Clinton kan forvente jordsskredssejre. Samtidig har hun nu stemningen med sig og kan true Sanders i stater, han eller kunne være stærk i som Minnesota.

Meningsmålinger taget før Clintons storsejr i South Carolina viser kun Sanders-føring i to delstater: Massachusets og Vermont. I førstnævnte er føringen på 4 procentpoint og kan let erodere i Clinton-rusen. I Vermont fører Sanders med 75 procentpoint. Det er dog knap så overraskende. Vermont er Sanders' hjemstat.

Knockout 
Holder målingerne, vil Clinton onsdag morgen stå med godt og vel halvdelen af de delegerede, hun skal bruge for at blive Demokraternes præsidentkandidat. Og store, Clinton-venlige stater som Florida, Ohio, Missouri, North Carolina og Illinois venter allerede 15. marts.

På den dag tyder alt på, at Sanders bliver knockoutet.

Valget er afgjort.

No comments:

Post a Comment