21.12.14

Bush sender prøveballon op

TEST: I sidste uge meldte Jeb Bush sig som mulig præsidentkandidat og etablerede som traditionen byder en komité til at undersøge mulighederne.

Dermed overhalede den tidligere Florida-guvernør folk som Chris Christie, Paul Ryan og Marco Rubio indenom. De har længe været mulige kandidater, men ikke så offensivt og med en komité på slæb.

Hvorfor går sønnen af præsident George H.W. Bush og lillebroderen til George W. Bush så aggressivt til værks? En grund kunne være at undersøge, om det overhovedet er værd at rulle hele artilleriet ud.

Bushs kone er meget lidt begejstret for tanken om manden som præsidentkandidat. Derfor vil hun angiveligt have næsten sikkerhed for, at han kommer gennem de ellers opslidende primærvalg på en forholdsvis let måde. Men det er langtfra sikkert.

I 2000 havde George W. Bush opbakning fra hele partiet, masser af donorer og et dengang stærkt Bush-brand. Alligevel var han tæt på at tabe nomineringen til John McCain. Og i 2016 har Jeb Bush ingen af de fordele.

I meningsmålinger får Bush 15 procent af stemmerne hos primærvalgsvælgerne. Det er kun et procentpoint mere end Paul Ryan, vicepræsidentkandidaten fra 2012.

Hvad angår donorer har han Bush-familiens netværk, men det er efterhånden svækket. Kan han arve Mitt Romneys fra 2012, eller er han stærk nok til at bygge sit eget op? Lykkes det ikke, må han kæmpe med guvernør Chris Christie om mange af de samme donorer. Det er ikke optimalt for de to moderate kandidater.

Prøveballon
Og netop det moderate er et andet problem. Højrefløjen hos Republikanerne bryder sig ikke om Jeb Bush på grund af hans støtte til immigrationsreform og opbakning til et bestemt uddannelsesprogram med betydelig statslig indblanding. Det er svært at komme gennem et primærvalg hos Republikanerne uden højrefløjsstøtte. Her må Jeb Bush håbe på, at en række kandidater deler stemmerne på den fløj.

Det kan meget vel tænkes, at Jeb Bushs udmelding er en prøveballon. Har han ikke om få måneder en god føring i meningsmålingerne, en række pengestærke donorer og ikke mindst en i hvert fald tilfredsstillet republikansk højrefløj på sin side, kan han trække sin interesse tilbage. Det vil utvivlsomt vække stor begejstring hos konen.

No comments:

Post a Comment