27.7.13

Skuespiller går i krig mod rørledning

OLIE: Tilbage i marts 2013 vedtog Senatet en beslutning om at bygge  den såkaldte "Keystone-rørledning." Rørledningen skal føre olie fra oliesand med store oliereserver i Canada til raffinaderierne i Texas.

Siden har præsident Barack Obama sammen med en række miljøorganisationer kastet sig ind i slaget mod rørledningen.

- Vi vil ikke godkende byggeriet, medmindre vi er helt sikre på, at udledningen af CO2 ikke stiger, sagde Obama i sidste måned.

Den garanti er svær at give, og Obama får nu en allieret i form af filmstjernen Robert Redford. Skuespilleren har i årtier slået en række slag for Demokraterne, og han er klart på Obamas side.

Redford peger på, at rørledningen ifølge en ny undersøgelse vil føre til endnu større udnyttelse af det canadiske oliesand og dermed CO2-tungt energiforbrug. Udvinding af olie fra oliesand udleder 81 procent mere CO2 end fra gængse oliekilder. Over hele rørledningens levetid vil den ekstra udledning være på op mod 1,2 milliarder kubikmeter - det samme som fra hele USA's bilpark på et år. Derfor skal præsidenten holde fast, skriver Redford. Du kan læse hans kommentar her. 

Tilhængerne lader sig ikke påvirke. Republikanerne, industrien og nogle fagforeninger siger, at rørledningen vil sikre job både under bygningen via leverancer af amerikansk stål og senere gennem nye arbejdspladser i den texanske olieindustri. Samtidig peger de på, at en nyligt offentliggjort statslig rapport siger, at rørledningen hverken vil belaste klimaet eller føre til en stor vækst i udnyttelsen af oliesandet.

I øjeblikket lancerer hver side således hver deres undersøgelser for at få så meget af videnskaben og den politiske kapital på deres side som muligt. En endelig afgørelse ligger stadig en del måneder ude i fremtiden.

No comments:

Post a Comment