15.7.13

Indvandring splitter republikanerne

INDVANDRING: For få uger siden vedtog Senatet en omfattende indvandringsreform.

Nu skal Repræsentanternes Hus tage stilling, men partiet med flertallet - Republikanerne - er dybt splittet.

Nogle ganske få republikanere er for reformen uden at stille spørgsmålstegn. Nogle få vil overhovedet ikke stemme for en lov, der indeholder ordene "omfattende" og "indvandring."

Lov-og orden republikanere er kun interesseret i sikkerhed ved grænsen. Erhvervsvenlige republikanere vil gerne have flere indvandrere og dermed billig arbejdskraft. Nogle religiøst-konservative republikanere ser indvandring som en humanitær hjælp. Andre fællesskabsorienterede ser kritisk på mere indvandring af frygt for løntrykkeri og manglende kulturel sammenhængskraft i USA.

Alt i alt er det en næsten umulig opgave at stable et flertal på benene for Senatets reform.

Den republikanske flertalsleder Eric Cantor foreslår en mulig vej ud af moradset: Flere penge til sikkerhed og hegn ved grænsen og så flere visaer til højtuddannede indvandrere. Samtidig kan børn af illegale indvandrere få statsborgerskab.

Stadig stor pukkel
Den pakke er konservative republikanere også klar til at sluge. Men det gavner ikke den store pukkel af illegale indvandrere, som allerede opholder sig i USA. Det problem er uløst, og rent strategisk vil den hurtigt voksende gruppe af latino-vælgere stadig se skævt til Republikanerne. 

I modsætning til Republikanerne er Demokraterne forenet i opbakning til reformen. Før var partiet ofte imod liberalisering af indvandringsreglerne, fordi fagforeningerne ikke ville have billig arbejdskraft ind i landet. Demokraterne har opgivet den holdning til fordel for en multi-kulti tilgang domineret af vælgerne i partiets nye højborge, de amerikanske storbyer.

No comments:

Post a Comment