11.3.13

Republikanere slår hånden af Christie

STRATEGI: Republikanerne står stadig delt som parti: Er vejen frem samarbejde og pragmatisme, eller er den rene ideologiske vare og hård oppositionspolitik løsningen?

"American Conservative Union" er en magtfuld organisation, som blandt andet står bag den årlige "Conservative Political Action Conference." Her får fremtrædende republikanske politikere en vigtig scene at hive opmærksom hjem på.

Imidlertid har ACU valgt ikke at invitere New Jerseys republikanske guvernør Chris Christie. Ifølge en fløj i partiet samarbejder han for meget med Demokraterne, og under præsidentvalgkampen spændte han ben for den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney. Christie stod nemlig frem sammen med præsident Barack Obama få dage før valget og krævede føderal hjælp til de delstater, som netop var ramt hårdt af en orkan.

Den holdning bliver skarpt angrebet af partiets pragmatiske fløj, som ser Chris Christie som Republikanernes eneste håb i 2016 - og i øvrigt en politiker, som arbejder for alles bedste.

Politiske resultater
Hvad har han så gjort i New Jersey? Han arvede et underskud på en milliard dollars fra sin demokratiske forgænger, Jon Corzine. Nu er budgettet i balance. I sit første år som guvernør fik han vedtaget en pensionsreform med støtte fra begge partier. Reformen sparede allerede i det første år 267 millioner dollars. Han angreb lærernes fagforening og fik ændret en række forhold, som spændte ben for en effektiv offentlig skole. Samtidig er både ejendomsskatter og indkomstskatter blevet sænket, og budgettet er barberet.

Som politiker er han  berømmet for klare og skarpe udtalelser og ikke den vanlige forsigtige vat-tale, som mange politikere er ramt af.

En klar konservativ profil, som samtidig kan samarbejde. Det betyder, at 74 procent af indbyggerne i det ellers stærkt demokratiske New Jersey bakker op om republikanske Christie. Samtidig har han netop fået opbakning fra en stærkt latino-organisation som den hidtil eneste republikaner. 

Statsmand
Pragmatikerne i partiet mener ikke, Christie kan klandres for at falde Romney i ryggen. Romneys kampagne var håbløs, og han ville have tabt alligevel. Vigtigst af alt: Christie gik sammen med Obama for at hjælpe New Jersey og ignorerede politiske forbehold. Det er symbolet på en statsmand, lyder det. 

En ting er de politiske resultater. Noget andet er fremtiden. I flere meningsmålinger er Christie kun et procentpoint efter Hillary Clinton i målinger af præsidentfeltet i 2016. Andre republikanske kandidater er langt bagude. Men er Republikanerne klar til at gå ad den pragmatiske vej? Det tyder ACU's valg ikke på.

No comments:

Post a Comment