7.1.13

John Boehner har Washingtons værste job

LEDEREN: John Boehner er den republikanske formand for Repræsentanternes Hus. Han blev valgt første gang i 2010 og græd dengang af glæde og begejstring.

For få dage siden blev han genvalgt, og denne gang græd han også - men måske kun fordi, han ikke skulle i omvalg.

Boehner er en upopulær herre blandt sine egne, og han står over for en umulig opgave med sit delte parti.

I 2010 var både Boehner og partifællerne begejstrede. Republikanerne havde vundet stort ved midtvejsvalget, og i 2012 ville de generobre Det Hvide Hus og Senatet.

Men vælgerne ville det anderledes. Obama er stadig i Det Hvide Hus, Demokraterne har stadig flertal i Senatet, og der blev ædt af republikanernes flertal i Repræsentanternes Hus.

Splittet parti
Samtidig står Boehner over for at skulle forene de ærkekonservative teparti-politikere med den mere pragmatiske konservative stil, som Boehner og andre står for.

Det mislykkedes spektakulært under de nyligt overståede forhandlinger om USA's økonomi.

Eric Cantor, den næstmest magtfulde republikaner i huset og del af teparti-fløjen, stemte imod kompromisforslaget og tog 150 af sine kolleger med. Boehner og 84 andre republikanere stemte sammen med Demokraterne. Formanden måtte dermed stemme mod flertallet af sine kolleger.

Alligevel blev han altså genvalgt som formand, mest fordi partiet ikke ville vise yderligere svaghedstegn.

Nye konservative medlemmer
Boehners balancegang bliver ikke nemmere i den nye kongres. Ved valget i 2012 forsvandt flere moderate republikanere og blev afløst af flere konservative, som ikke vil lave kompromiser med præsidenten. Ud af 233 republikanske politikere i huset er kun 15 fra valgdistrikter, som Obama vandt.

I sidste uge linkede bloggen til en artikel af Nate Silver, som skrev, at politikere i stærkt partiske distrikter ikke har nogen gulerod for at indgå kompromiser med modstanderne. Tværtimod. Så vil en mere partisk kandidat vælte dem i primærvalget. Udfordringen er altså nu primærvalget og ikke selve valget, som i meget partiske distrikter med sikkerhed bliver vundet af det parti, som dominerer distriktet.

Den politiske betydning viser sig nu, og det noget mere tydeligt hos Republikanerne end hos Demokraterne. Boehners genvalg er næsten mere en straf end en belønning.

No comments:

Post a Comment