13.5.12

Teparti-bevægelsen fejrer ny sejr

SENAT: Den amerikanske teparti-bevægelse har i nogen tid lagt i dvale, men viser nu igen tænder.

Efter 36 år som senator for Indiana sagde delstatens republikanske primærvælgere farvel og ikke særlig stor tak til Dick Lugar. I stedet blev den noget mere højreorienterede Richard Mourdock kandidat for Republikanerne. 60 procent stemte på Mourdock og 39 procent på Lugar.

Mourdock fik stærk støtte fra den højreorienterede teparti-bevægelse, som dermed igen viser styrke efter en periode med svækkelse.

I 2010 tabte flere af teparti-bevægelsens kandidater i eksempelvis New Jersey og Nevada. Det skyldtes blandt andet interne kampe og uenigheder.

Denne gang slog aktivisterne sig sammen og lagde en fælles kurs mere end et år før valget. Det svækkede Lugar afgørende.

Bevægelsen fortjener dog ikke hele æren for at fælde den erfarne 80-årige Lugar.

Særligt Lugars bopæl gav problemer.

Han blev valgt til senator første gang i 1976. Kort efter flyttede han til Washington D.C's forstæder i det nordlige Virginia, hvor han har boet siden.

Under valgkampen blev han hårdt angrebet for ikke længere at kende til Indiana og delstatens problemer. Hans modsvar var ineffektivt og kostede mange stemmer.

Samtidig valgte gruppen "Club for Growth" at kaste mange penge ind i reklame mod Lugar. Gruppen arbejder for lavere skatter.

Kombinationen af de tre ting var en giftig cocktail, som Lugar ikke kunne stå imod.

Blandt Dick Lugars største politiske sejre var aftalerne om at få styr på de mange atomvåben i Østblokken efter Sovjetunionens sammenbrud. Han var en republikaner af den gamle skole, som gerne samarbejdede med Demokraterne.  Med Mourdock bliver voldgraven mellem de partier dybere, og samarbejde og kompromiser bliver mindre sandsynlige.

60-årige Mourdock skal kæmpe mod demokraten Joe Donnelly.

Lugar fik seks perioder i Senatet.

No comments:

Post a Comment