29.5.12

Romney går i offensiven

PRÆSIDENTVALG 2012: Præsident Barack Obama og udfordreren Mitt Romney står stort set lige i meningsmålingerne. Samtidig tegner der sig et billede af en række stater, hvor Romney vinder frem på bekostning af Obama.

North Carolina er godt på vej til igen at blive forholdsvis solidt republikansk. Obamas sejr i 2008 var smal og især baseret på sorte og unge vælgere, som ikke længere har entusiasmen fra det valgår. Samtidig er Obama gået i brechen for homoseksuelle ægteskaber på samme tid, som North Carolina forbød dem i en folkeafstemning. 60 procent af indbyggerne er imod ægteskaber mellem personer af samme køn.

Den sag udnytter Romney til at banke at forspring på plads. Det er en bét for Obama, som ellers har satset stærkt på staten. Det viser sig ved, at Demokraternes nationalkonvent, hvor Obama officielt skal nomineres, bliver holdt i North Carolina i år. De amerikanske partier holder som regel deres konventer i svingstater, hvor de håber, at et konvent kan give det sidste skub til en valgsejr senere på året. Således holder Republikanerne deres konvent i Florida.

 Iowa ser ud til at kunne blive tættere, end Obama bryder sig om. Generelt ser det fornuftigt ud for Romney i midtvesten. Den republikanske guvernør Scott Walker fra Wisconsin ser ud til at vinde et omvalg i næste uge, og det vil give Republikanerne både på nationalt plan, men især i Wisconsin, et kraftigt boost.

Obamas lyspunkter er New Mexico og Virginia. New Mexico blev anset for en svingstat, men delstatens store gruppe latino-vælgere støtter stærkt op om Obama, og han fører i alle meningsmålinger. Derfor har hverken Romney eller Obama kastet reklamepenge eller andre ressourcer ind i staten, der indtil videre bliver betragtet som en sikker Obama-stat.

I Virginia fører Obama med nogle få procentpoint. Da Barack Obama vandt Virginia som den første demokrat i 44 år, blev delstatens status som svingstat cementeret. Den ellers dybt republikanske stat har i de seneste år oplevet en masse nye indbyggere i den nordøstlige del. Det er offentligt ansatte fra regeringskontorerne i Washington D.C., og det store flertal af dem er demokrater.

Staten er nu blevet lilla. Romney havde håbet på at kunne generobre staten, men det bliver op ad bakke.

Andre tætte stater lige i øjeblikket er Colorado, Florida, Nevada, New Hampshire og Ohio.

No comments:

Post a Comment