14.2.11

Trump drages mod Det Hvide Hus

PRÆSIDENTDRØMME: Donald Trump er i det meste af den vestlige verden mest kendt for hentehåret, modelkonerne og ikke mindst tv-programmet ”The Apprentice,” hvor ivrige unge forretningstalenter fik smæk af Trump.

Hele hans imperium er bygget på ejendomshandler, hoteller og casinoer – og han er berømt for at være gået konkurs, men bagefter genopbygge formue og firma.

Nu åbner han så for en drøm om at blive Republikanernes præsidentkandidat i 2012. Ved det nyligt afholdte møde i den såkaldte CPAC-forening holder ledende konservative politikere tale, og efterfølgende stemmer de fremmødte om, hvem de bedst kan lide. Der er således tale om en uofficiel tilkendegivelse af, hvem der er forrest i feltet til at blive republikanernes præsidentkandidat i 2012.

Handelskrig med Kina
Ifølge The Washington Post erklærede Trump til almindelig begejstring i salen følgende under sin tale:

- If I decided to run, I will not be raising taxes, we’ll be taking back hundreds of billions of dollars from other countries that are screwing us, we’ll be creating vast numbers of productive jobs, and we’ll rebuild our country so that we can be proud. Our country will be great again.

Trumps politiske holdninger er typisk republikanske budskaber med lav skat og social konservatisme, men han har dog også et par interessante holdninger, der kan skabe polemik.

Først og fremmest vil han kæmpe for at afskaffe Obamas sundhedsreform. Mere kontroversielt betragter han Kina som en fjende af USA og vil indføre høje toldmure rettet mod handel med Kina. Til CNN har han udtalt følgende:

- I would lower the taxes for people in this country and corporations in this country and let China and some of the other countries that are ripping us off and making hundreds of billions of dollars a year, let them pay.

Penge ikke lig politisk succes
En bugnende pengetank er dog ingen garanti for, at præsidentvalget i 2012 bliver Obama mod Trump. I 2008 brugte Mitt Romney – hvis pengetank dog ikke er nær så stor som Trumps – 45 millioner dollars af sine egne penge, men blev slået af de langt ”fattigere” kandidater Mike Huckabee og John McCain. Som bekendt endte det med, at McCain vandt republikanernes primærvalg.

Trump har sagt, han afgør inden juni 2011, om han stiller op.

Donald Trump deltog i øvrigt ikke selv i den afsluttende popularitets-afstemning, som blev vundet af libertarianeren Ron Paul. Det skal man ikke lægge for meget i. Paul har entusiastiske græsrods-tilhængere og vil i 2011 og 2012 samle enorme summer ind til brug i primærvalgene. Men som sædvanlig vil han have masser af penge, men ikke få særlig mange stemmer ligesom i 2008.

Læs her en gennemgang af de andre mulige præsidentkandidater hos Republikanerne.

No comments:

Post a Comment