16.8.10

Ayn Rands discipel kæmper i Kentucky

LIBERAL: Ron Paul er en legendarisk skikkelse blandt de libertarianske vælgere i USA og er både elsket og hadet af det republikanske parti, han i mange år har været valgt for i Repræsentanternes Hus.

Flere gange har han stillet op til præsidentvalget, i 2008 med pæn succes i primærvalget.

Nu er det sønnen, der er i fokus.

I Kentucky var den republikanske senator Jim Bunning klart i fare for at tabe valget. Bunning, der tidligere var en af USA’s bedste inden for baseball, kom med jævnt upopulære og enkelte direkte sære citater – blandt andet udfordrede han en avisredaktør til en armlægningskonkurrence, efter at avisen havde kritiseret Bunning.

John Cornyn, senator fra Texas, leder National Republican Senatorial Committee, som koordinerer republikanernes senatsvalgkamp. Han pressede Bunning til at trække sig. Nu skulle partiet have en sikker vinder i en meget republikansk stat.

Ayn Rand-fan
Men ud fra intet kom så Rand Paul og vandt primærvalget. Ron Pauls søn, der er opkaldt efter den i liberale kredse meget populære forfatter Ayn Rand, sikrede sig 58 procent af stemmerne.

Dermed er han del af den republikanske teparti-bølge, der har skyllet centrum-højre kandidater ud og erstattet dem med væsentligt mere højreorienterede kandidater. Det samme er sket fra Colorado over Nevada til Florida.

Den 47-årige øjenlæge er lige som sin far stærkt imod abort, men repræsenterer ellers en forholdsvis moderat social konservatisme kombineret med klassisk liberal politik: Uddannelsesministeriet skal sendes til skafottet, hjælpepakkerne skal væk og Patriot Act skal afskaffes for at nævne nogle få punkter.

I front
Rand Paul har teparti-aktivisterne i ryggen, og på en dag i august sidste år lykkedes det dem at fundraise 433.509 dollars til kampagnen – en ny rekord på 24 timer i Kentucky.

Den republikanske kandidat fører da også med cirka ti procentpoint i meningsmålingerne i forhold til sin demokratiske modkandidat Jack Conway. I Kentucky ser det altså ikke ud til at skade republikanerne, at de er gået mod højre i primærvalget.

På landsplan er bekymringen dog stigende, som kommentator Eugene Robinson skriver her.

No comments:

Post a Comment