10.3.10

Halvdelen af amerikanerne lever af det offentlige

SOCIALISME: I Danmark er det som bekendt langt over halvdelen af befolkningen, der lever af det offentlige. Enten er de offentligt ansatte eller også modtager de overførsler i en eller anden form.

Det får den offentlige sektor til at vokse og vokse, da der altid vil være flere, der stemmer for flere udgifter end imod. De fleste lever jo af det offentlige og får derfor de ekstra udgifter "gratis."

Den offentlige sektor i Danmark er da også i år større end nogensinde før og udgør i år 28,3 procent af BNP.

Situationen i USA er faktisk ikke så meget anderledes end i den hjemlige andedam. Den amerikanske udgave af beskæftigelsesfradraget - Earned Income Tax Credit - er efter tiltag fra Obama blevet så høj, at halvdelen af husstandene ikke skal betale nogen som helst indkomstskat - og en god portion får endda penge fra skattevæsenet.


Tæller man de offentligt ansatte med her, er der også i USA ved at være et flertal af skattenydere frem for skatteydere.

Samtidig er progressiviteten i det amerikanske skattesystem meget højt. De amerikanere, der tjener de 20 procent højeste indkomster, betaler således 91 procent af alle indkomstskatter i USA.

Hvorvidt en sådan situation er holdbar i længere tid i USA - eller i Danmark, for den sags skyld - er i bedste fald usikkert. Men i hvert fald kan liberale ikke længere holde USA frem som et mønstersamfund, mens socialister ikke kan bruge landet som et skræmmebillede. USA ligner år for år mere og mere et typisk vesteuropæisk socialdemokrati.

Læs mere her.

No comments:

Post a Comment