15.11.09

John McCain kæmper videre for sit parti

Fremad: For efterhånden lidt over et år siden måtte John McCain indkassere et svidende nederlag til Barack Obama og se ellers så sikre republikanske stater som Virginia og North Carolina forsvinde ud af det højreorienterede partis greb.

Mange regnede nu med, at den aldrende McCain ville nyde sin plads i Senatet, måske gå på pension i 2010 og i hvert fald ikke gad kaste sig ud i opslidende valgkampe på andres vegne.

Men der er stadig masser af energi tilbage hos den tidligere Vietnam-pilot og krigsfange. Han er stærkt bekymret over Republikanernes skarpe ryk mod højre og tror ikke på, at det er vejen frem.

Derfor har han i de seneste måder kaster sig ud i at støtte de republikanere, han foretrækker, i primærvalg over hele landet.

Centrum-højre
Hvilke kandidater falder så i McCains smag?

Ganske naturligt er det kandidater, der står for den samme form for republikansk politik som Arizona-senatoren selv: En centrum-højre politik med meget stærkt fokus på moderate værdier - og ikke mindst et oprigtigt ønske om samarbejde på tværs af partierne.

Den slags har John McCain tidligere været vidt berømmet for - blandt andet med McCain-Feingold-loven om pengebidrag til politiske valgkampe og sidste års fejlslagne forsøg på en bred aftale om at løse den store udfordring med illegale immigranter i USA.

- I think it’s important, at this stage in my career, to try to support candidates that I think represent the next generation of leadership in the Republican Party, sagde John McCain til det politiske online-magasin Politico i oktober.

Således har han støttet den mere moderate Jerry Moran mod den konservative Todd Tiahrt ved primærvalget til senatet i Kansas.

McCain fik også den moderate Mark Kirk til at stille op til senatsvalget i 2010 i Illinois - her skal vælgerne finde en afløser for Roland Burris, manden der blev udpeget af den korruptionsanklagede guvernør Rod Blagojevich til at overtage Barack Obamas ledige plads i Senatet.

McCain nøjes ikke med at støtte Kirk med ord. Han har frigivet sin store donorliste til manden og lader også sine betroede medarbejdere give gode råd til Kirk.

Ikke populært
Den slagne præsidentkandidats store engagement falder ikke i god jord hos de mere højreorienterede republikanere, som aldrig har været særligt forelskede i McCain og først blev sikre støtte af ham sidste år, da han udpegede Sarah Palin til vicepræsidentkandidat.

McCain har derfor ingen planer om at trække sig tilbage i 2010, men vil være kandidat til Senatet og fortsætter sin kamp for et republikansk parti efter hans hoved: Et moderat centrumparti med en vis hældning til højre.

No comments:

Post a Comment