8.11.09

Borgerkrigen er brudt ud

Kamp: Der blev revet i håret, kradset i øjnene og blodet flød.

Mens Republikanerne let sikrede sig sejre i Virginia og New Jersey - og genskabte lidt af troen på succes internt i partiet - udviklede et ellers obskurt valg i kongresdistriktet NY-23 sig til en regulær skyttegravskrig - og desværre for Republikanerne var det ikke dem mod demokraterne.

Det var derimod en republikansk borgerkrig.

Det republikanske "establishment" nominerede Dede Scozzafava, en højreorienteret kandidat på det økonomiske område, mens hun er mere moderat omkring homoseksualitet og abort.

Republikanernes stærke højrefløj gjorde oprør.

Doug Hoffman blev nomineret, og pludselig havde demokraten Bill Owens en god chance i et ellers historisk stærkt republikanske distrikt.


Selv fra Empire State Building kan man ikke se hele vejen til New Yorks 23. kongresdistrikt - men det gemmer sig et sted derude i horisonten. Foto: www.usa-perspektiv.blogspot.com

Newt Gingrich har længe været højrerepublikanernes stjerne, men han "kom til" at støtte Scozzafava, og fik en verbal skidtspand i hovedet af flere toppolitikere.

Højrefløjens darling Sarah Palin udtalte sin støtte til Hoffman og fik følgeskab af dignitarer som Michele Bachman, Rick Santorum, Tim Pawlenty og Fred Thompson.

Rædsel
Gingrich var rædselsslagen. Hellere have en trods alt fornuftig republikaner i kongressen end en demokrat, mener han, men ideologerne til højre ville have den rene vare.

Scozzafavas valgkamp kollapsede, og 31. oktober trak hun sig ud af valgkampen.

3. november vandt Bill Owens valget.

Omend det på kort sigt er et smerteligt og selvpåført nederlag, er Gingrich-fløjen godt tilfreds.

Målet for den fløj er at få flertal i kongressen - kandidaterne behøver ikke være krystalklare ideologer.

Det er meget lig den taktik, Demokraterne har brugt, hvor en anseelig del af deres kongresmedlemmer er forholdsvist konservative.

Gingrich-fløjen håber på, at den ideologiske højrefløj nu har lært, at det er en dårlig strategi at gå efter de rene varer. Kompromiser er nødvendige, ellers løber Demokraterne med det hele.

Var Hoffman løbet af med sejren, ville det have styrket Palin-fløjen gevaldigt, og det ville - alt andet lige- have svækket de republikanske chancer for at gøre indhug i demokraternes flertal i 2010.

Taktisk genistreg
Formand Michael Steele og mere moderate republikanere, som det mulige præsidentemne i 2012 Mitt Romney, får deres hyr med at samle partiet.

I mellemtiden kan Barack Obama og Demokraterne glæde sig over deres taktiske genistreg, som måske endda kan ende i en strategisk sejr. Det var nemlig Obama, som udpegede republikaneren John M. McHugh som ny "Secretary of the Army" og dermed nødvendiggjorde et nyvalg i distriktet.

Spreder splittelsen mellem moderate og mere ideologiske republikanere sig, kan Demokraterne med ro i sindet se frem til midtvejsvalget i 2010. Obama og stabschef Rahm Emanuel må gnide sig i hænderne i det ovale kontor...


No comments:

Post a Comment