20.9.09

Manden med nøglen til en sundhedsreform

Magt: USA ser ud til at være på sikker kurs mod – en eller anden form for – sundhedsreform. Men det er hverken præsident Barack Obama eller senatsleder Harry Reid, der er nøglepersonen i de kommende ugers politiske slagsmål. Manden med nøglen er Max Baucus, demokratisk senator fra den ellers sikre republikanske bastion Montana.

67-årige Baucus blev valg til Repræsentanters Hus i 1974. I 1978 skiftede han til Senatet og er vældig populær i sin hjemstat. I 2002 vandt han valget med 63 procent af stemmerne, og i 2008 sikrede han sig 73 % af stemmerne i Montana.

Han er nummer ni på listen over længstsiddende senatorer. Anciennitet er afgørende i Senatet, og den magt og indflydelse øger kun hans popularitet i den bjergrige hjemstat.

Således sidder han sikkert i sadlen, og derfor er han svær at lægge pres på for Republikanerne - og for demokratiske græsrødder.

Det har betydning, fordi Baucus er formand for ”Senate Finance Committee” – en særdeles magtfuld komite i senatet.

Den behandler således spørgsmål om skat, handel og – sundhed.

Baucus er dermed blevet den mest centrale spiller i sundhedsreform-debatten i øjeblikket.

Derfor lyttede politikerne også grundigt, da Baucus og hans komite lancerede deres udgave af en sundhedsreform – en moppedreng af en lov på 223 sider.

Stillingskrig
Umiddelbart tyder det på, at det bliver den lov, der vil danne udgangspunkt for den juridiske stillingskrig, der vil folde sig ud i de kommende måneder.

Baucus er en moderat demokrat. Han er således tilhænger af frihandel, stemte for Bushs skattelettelser i 2001 og går ind for retten til at have våben. Derfor får det venstreorienterede USA ikke det udgangspunkt for en sundhedsdebat, som det ønsker sig.

Baucus afviste således et såkaldt ”single-payer” system. Det vil sige et sundhedssystem modelleret efter en typisk europæisk velfærdsstat. Staten kræver penge ind, og sørger herefter for at betale for borgernes sundhedsbehov – det være sig hos private eller offentlige leverandører.

Baucus’ lovforslag sætter blandt andet grænsen op for, hvor meget man må tjene, før man kan komme ind under Medicare – således må man ifølge forslaget tjener 133 % over fattigdomsgrænsen, og stadigvæk få en statslig sundhedspakke. Det er guf for den demokratiske venstrefløj.

Der er også noget for højreorienterede amerikanere i forslaget. Der er således ingen regeringsstyret forsikringsmodel. Samtidig kræver loven, at alle amerikanere skal tegne en forsikring. Det betyder voldsomt øgede indtægter for de private forsikringsselskaber.


Afhængig af medicinalindustrien?
Fra venstreorienteret hold er kritikken haglet ned over Baucus for dette punkt. Han anklages for alt for tætte forhold til medicinalindustrien og de private forsikringsselskaber. Montana er en af de stater i USA, hvor færrest har en sundhedsforsikring – og fra 2003 til 2008 har Baucus modtaget næsten fire millioner dollars i kampagnestøtte fra medicinal- og sundhedsindustrien.

Det ændrer ikke på, at han er manden med nøglen, der kan låse op for en fastlåst situation.

Men først nu begynder den virkelige kamp. I selve komiteen skal det nu afgøres, hvilke tilføjelser og ændringer medlemmerne her vil have.

Derefter kører lovforslaget videre til Senatet, hvor alle medlemmer forhandler videre.

Bliver der endelig vedtaget noget her, skal Senatet forhandle et kompromis på plads med det sundhedsreform-forslag, som Repræsentanternes Hus lancerer.

Altimens bliver kongresmedlemmerne overvåget og presset af både Det Hvide Hus og diverse interesseorganisationer – som hver trækker i deres retning.

Kommer der en sundhedsreform vil den med garanti ikke ligne Max Baucus’ forslag 100 procent – men hans forslag bliver med stor sandsynlighed det skelet, som alle dele af sundhedsreformen skal holdes oppe af.

Her er et interview på næsten 50 minutters længde, hvor Baucus bliver udfrittet om sine tanker.


No comments:

Post a Comment