2.2.20

Partiet har altid ret

51 republikanske senatorer stemte imod at indkalde vidner til rigsretssagen mod præsident Donald Trump i Senatet. Alle demokrater stemte for. Kun senator Mitt Romney og senator Susan Collins fra Republikanerne stemte for.

Dermed er rigsretssagen reelt ovre, selvom den faktiske afstemning først finder sted i næste uge.

75 % af amerikanerne ønskede at indkalde vidner. Og det skete da også ved de to tidligere rigsretssager i 1868 mod præsident Andrew Johnson og i 1999 mod præsident Bill Clinton.

Argumenterne for vidner var stærke i 2020, efter Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Boltons kommende bog angiveligt gør fortællingen om Trump og Ukraine endnu værre. Der er både emails, der bekræfter Trumps krav til Ukraine, og kravene begyndte at blive stillet flere måneder før end hidtil kendt.

Med muligheden for vidner blev nedstemt. Nu bliver Trump frikendt på en ren partilinje. Og partiet har altid ret, som Lied der Partei slog fast.



Resultatet er en massiv udfordring for det amerikanske demokratiske system.

Atommissil-sikker Trump
Mener du, at Trump har begået en alvorlig forbrydelse, og hans regeringsførsel er destruktiv, så er han nu gået fra skudsikker til atommissil-sikker. I de næste ni måneder - eller fire år og ni måneder - vil der ikke være nogen forfatningsmæssige begrænsninger i præsidentens magt. Senatet vil altid se den anden vej. Og retssystemet er efterhånden fyldt med Trump- og republikanske-tro dommere.

Indirekte oprør fra de blå
For tilhængere er Trump er det på sin vis en hul sejr. Ja, Trump er frikendt af Kongressen, men ikke renset. Sagens fakta hænger som en stinker om ham og partiet. Og omend forfatningen ikke længere begrænser Trump, så gør uformelle magtstrukturer - deep state vil Trump-tilhængerne nok sige - det. De blå stater vil føle, de kan være ligegyldige over for Trumps og den føderale regerings love og regler, for Trump og den føderale regering er ligeglad med dem. Og mange embedsfolk vil utvivlsomt gøre deres for at spænde ben for Trump. Landet er tættere end før på at blive revet fra hinanden.

Rigsretssager ligegyldige 
Og de næste mange årtier er rigsretssager fortid som den amerikanske forfatnings sidste stopklods for en diktatorisk eller forbryderisk præsident. Trump blev fanget fuldstændigt med hænderne i kagedåsen. Men Republikanerne sagde hele vejen igennem, retssagen var politisk motiveret makværk.

Det kan sagtens tænkes, et Repræsentanternes Hus vil gennemføre flere rigsretssager i fremtiden, om ikke andet så for politisk drilleri.

Men en fair, ordentlig og gennemført retssag i Senatet, hvor politikerne sætter land og jura over parti? Det får vi næppe at se, især ikke når det kræver, at 67 senatorer tager deres job alvorligt for at dømme en præsident.

Der er for megen præcedens fra denne rigsretssag til, at rigsretssager reelt kan gennemføres, som forfatningens fædre tænkte tilbage i 1780'erne. Dengang forventede de, at partiløse senatorer alvorligt og retfærdigt ville overveje sagerne.

Det gør politikere tydeligvis ikke i 2020.

No comments:

Post a Comment