17.2.20

Demokratisk Alabama-senator står til udryddelse

Tilbage i 2017 var der ekstraordinært valg til Senatet i sydstaten Alabama: Den populære senator Jeff Sessions var udnævnt til justitsminister i Donald Trumps regering, og en ny senator skulle vælges.

Alle var sikre på, at den post tog Republikanerne. Alabama er en stærkt republikansk sydstat, der ikke havde sendt en demokrat til Senatet siden 1997.

Men til manges overraskelse vandt demokraten Doug Jones pladsen med 49,97 % af stemmerne mod 48,34 % til republikaneren Roy Moore.


Sexforbryder?
Hvordan kunne det ske?

Hovedforklaringen er, at beskyldninger føg mod Moore om, at han som halvung mand i 30'erne jagtede teenagepiger i diverse shoppingcentre i Alabama.  Prædikatet som sexforbryder - hvilket han i øvrigt væsentligt nok aldrig er dømt for - kostede ham valget.

Og i betragtning af, at beskyldningerne dengang blev set som troværdige,  kan man jo mildest talt godt undre sig over, at sejren ikke blev større end som så...

Moderat linje
Siden valget har Jones fulgt en moderat linje, og han samarbejder gerne med Republikanerne. Det er han nødt til for at bevare bare en lille chance for at genvinde posten, når der til november er valg til Senatet. Jones valgte dog at stemme for at fjerne Trump fra præsidentposten i rigsretssagen. Det vil koste ham dyrt i Alabama, hvor Trump er særdeles populær.

Sexforbryderen igen? 
Et genvalg ser da også umådeligt svært ud for Jones.

I det republikanske primærvalg siger meningsmålingerne lige nu, at tidligere senator Jeff Sessions - som Trump i mellemtiden har hældt ud som justitsminister - bliver udfordreren. I så fald vil Jones tabe 13 procentpoint ved valget.

Jones' eneste chance? At Roy Moore igen bliver modkandidaten. Men i det republikanske primærvalg står han til 5 %.

Alt tyder på, at Demokraterne må forberede sig på at miste en af deres få senatspladser i sydstaterne.

No comments:

Post a Comment