4.3.18

Trump erklærer handelskrig

Donald Trump vil smække toldafgifter på stål og andre produkter og er således ved at indlede den handelskrig, han længe har truet med.

Tilmed mener han, den vil gå let:





Hvad Trump ikke indser er, at har USA et handelsunderskud over for et land på 100 milliarder dollars, skyldes det, at det land har produkter, amerikanere meget gerne vil købe. Mon ikke de amerikanere bliver vrede, hvis de ikke længere kan få de varer til lav pris? 

Senator Ben Sasse er i hvert fald ikke tilfreds. Den klassiske republikaner siger:

- Kooky 18th century protectionism will jack up prices on American families—and will prompt retaliation from other countries.

EU er da også klar til at slå igen. Og produkterne, EU vil lægge told på, er ikke tilfældigt udvalgt. Det er Harley Davidson motorcykler fra det område, hvor formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, er valgt. Tolden skal også på bourbon. Den kommer især fra Kentucky, hvor senatformand Mitch McConnell er valgt. Og endelig skal den på appelsiner og juice. De kommer især fra Florida, en afgørende svingstat.

Canada, Sydkorea og Japan eksporterer meget stål til USA og importerer mange landbrugsprodukter. Mon ikke de vil svare igen med told på landbrugsprodukter? Og så vil de amerikanske bønder næppe være glade i de landbrugsstater, der ellers typisk støtter republikanerne. 

Kort og godt: Præsident Donald Trump er ved at gå ad en farlig og dyr vej. Sidst, USA virkelig prøvede protektionisme, var med Smoot-Hawley Tariff Act i 1930. Mange forskere mener, den lov forlængede den store depression i flere år. 

No comments:

Post a Comment