9.10.16

Den intuitive valgkamp mod fakta-valgkampen

I øjeblikket har vi fornøjelsen af den måske største oktober-overraskelse nogensinde i amerikansk politik i form af Pussygate. Her taler vi naturligvis om Donald Trumps allerede herostratisk berygtede udtalelser om kvinder i en video fra 2005. Særligt sætningen "Grab them by the pussy" vil stå som en skamstøtte over præsidentvalget i 2016.

Er Trump færdig? Ja, det peger alt på.

Der er debat i nat dansk tid mellem de to kandidater. Reelt er det Trumps sidste chance, og det bliver grimt. Trump vil gå efter Clinton som et såret dyr på savannen, der kæmper for sit liv. Vi får ingen diskussion af Social Security eller amerikansk politik i Mellemøsten. Det bliver affærer og sex. Ikke en god reklame for vestligt demokrati.

Og taber Trump igen den debat stort, er det Republikanske Parti klar til at fjerne al støtte fra ham. Partiet vil i stedet gå efter at bevare flertallet i Kongressens to kamre.

Der er ingen grund til at omtale Pussygate mere her i dag. Det klarer resten af verdens medier så glimrende.

Intuition mod planlægning
I stedet vil jeg anbefale to velskrevne artikler, der fokuserer på den måde, henholdsvis Clinton og Trump har bygget deres valgkamp op. I mange årtier har politiske krigere ladet sig inspirere af den amerikanske valgkamp. Er der overhovedet lærdom at hente i dette års svinesti?

En artikel fokuserer på Kellyanne Conway - kvinden, der fik hevet Trump op fra sumpen, og frem til den første debat ligefrem sørgede for dødt løb mellem de to kandidater. En imponerende indsats. Men Trump kunne ikke klare sig uden krykker i debatten, og med Pussygate er Conways projekt kollapset. Meget i Trumps valgkamp baserer sig på gætværk og ikke mindst håndtering af en svær, hysterisk og hvad angår at suge viden til sig uengageret kandidat. Læs artiklen her.

Clinton, derimod, tror ikke overraskende på forberedelse og minutiøs gennemgang af alskens tænkelige og utænkelige scenarier. Det er paradoksalt nok afsløringen af flere emails fra hendes kampagne, der viser det. Konklusionen overrasker næppe: Forberedelse, data og viden slår slår Trumps og Conways intuitive tilgang. Læs artiklen her. 

No comments:

Post a Comment