23.11.15

Hvorfor stemmer de fattige på Republikanerne?

Republikaneren Matt Bevin vandt tidligere på måneden en sikker sejr i Kentuckys guvernørvalg.

Demokraterne var rædselsslagne. Kentucky havde under en demokratisk guvernør indført sundhedsordningen KyNect, der ifølge mange rent faktisk virkede og gav mange i delstaten den første sundhedsforsikring i deres liv. Nu valgte Kentucky en guvernør, som åbent erklærede, han ville afskaffe KyNect.

Hvordan kunne de fattige, der lige havde fået sundhedsforsikring, stemme på Bevin? Demokraterne var uforstående.

The New York Times' Alex MacGillis har undersøgt sagen og mener, forklaringen er lige til:

De fattige stemmer faktisk ikke republikansk. Udfordringen for Demokraterne er, at de slet ikke stemmer.

Velfærdsvrede 
Det er middelklassen og den lavere middelklasse især, som stemmer republikansk. De er rasende over at se naboer og venner blive afhængige af velfærdsgoder, mens de selv føler, de arbejder hårdt og betaler for, at naboen slapper af på terrassen hele dagen.

De fattige, der især nyder godt af velfærdsgoderne, viser dermed absolut ingen politisk interesse. Mange aner slet ikke, der har været voldsom debat om sundhedsforsikringer i USA de seneste år.

Derfor: Vil Demokraterne arbejdere videre for en velfærdsstat, skal de ud på landet og i hensygnende småbyer og få kernevælgere til stemmeboksene. Men det er en stor udfordring for et parti, som i stigende grad baserer sig på veluddannede og unge vælgere i storbyerne, hvis hverdag er milevidt fra kulminebyerne i Kentucky.

Læs den fine analyse her. 

No comments:

Post a Comment