31.5.15

Kriminaliteten i USA stiger

POLITIVOLD: Gennem 2014 og 2015 har sager om politivold og alt for mange uretmæssige drab på borgere fra politiets hånd rystet USA. Civilsamfundet, retssystemet og politikerne er gået i modoffensiv.

Politiet er nu blevet noget mere tilbageholdende, men måske endda for forsigtig? Det mener i hvert fald Heather Mac Donald i The Wall Street Journal.

Politiet er i flere storbyer stoppet med at visitere folk og har skruet ned for indsatsen over for det, der blev kaldt "broken window"-kriminalitet. Her slår politiet hårdt ned på hærværk, tyverier og stofsalg i den lavere ende. Teorien er, at småkriminalitet fører til hårdere kriminalitet og hele kvarterers deroute.

Ifølge Mac Donald har særligt sorte og fattige områders lovlydige borgere nydt godt af strategien. I over 20 år er kriminaliteten faldet kraftigt over hele USA.

Det seneste år er kriminaliteten så eksploderet i flere kvarterer og byer. I St. Louis er bydelen Ferguson, hvor sagerne om politivold begyndte at rulle efter et politimord sidste år. Her er antallet af mord steget 47 procent, og antallet af røverier er steget med 82 procent siden november 2014.

Er grunden, at politiet har ændret kurs? Og er det virkelig nødvendigt at risikere politivold- og drab, hvis det sikrer samfundet mod grov kriminalitet og forsumpede byområder? Den debat tager Mac Donald og ikke mindst de mange kommentatorer til artiklen her.

No comments:

Post a Comment