8.3.15

Nancy Pelosi er stadig dronningen af Demokraterne i Kongressen

MAGT: Fra 2007 til 2011 nåede demokraten Nancy Pelosi højere, end nogen anden kvinde før har nået i amerikansk politik. Hun var formand - speaker - i Repræsentanternes Hus.

Magten var stor. Fra 2007 til 2009 fik præsident George W. Bush en alvorlig udfordrer i hende og havde meget svært ved at gennemføre sin politik. Det demokratiske flertal i huset blev holdt i kort snor af Pelosi, som let blokerede for Bushs forslag.

Flertallet blev også holdt i kort snor fra 2009 til 2011, hvor Pelosi med præsident Barack Obama i spidsen fik gennemført sundhedsreformen og dermed den største ændring i de amerikanske velfærdstilbud siden Lyndon B. Johnsons "Big Society"- reformer i 1960'erne.

Ved midtvejsvalget i 2010 vandt Republikanerne en jordskredssejr, og i Repræsentanternes Hus skiftede flertallet. Pelosis tid var forbi, lød det - også med det californiske kongresmedlems alder på dengang 70 år in mente.

Forenet parti
Sådan kom det imidlertid slet ikke til at gå. Pelosi er ganske vist "kun" mindretalsleder i dag, men stadigvæk en særdeles magtfuld en af slagsen.

Mens den republikanske formand John Boehner kæmper med et splittet parti med moderate og teparti-medlemmer på højrefløjen, styrer Pelosi et ideologisk forenet parti.

På grund af de republikanske sejre ved de seneste tre valg til Huset, er moderate demokrater i stor stil blevet udryddet. Nu sidder venstreorienterede demokrater på flæsket. Det gør tingene lettere for Pelosi, for hun tilhører selv venstrefløjen i partiet.

De politiske resultater taler for sig selv: Sammen med Republikanerne fik hun et flertal flikket sammen, der sikrer finansiering af det enorme Department of Homeland Security.

Effektivitet = kritik
Hun beskytter Obamas tidligere sejre på sundhedsområdet og i energipolitikken. Det republikanske flertal i Kongressen vedtager love, der gør op med Obamas tiltag. Men Obama nedlægger veto, og Pelosi har nok demokratiske stemmer til at opretholde vetoerne. Republikanerne kan intet stille op - andet end at syde af raseri.

Pelosi har da også altid været et hadeobjekt på højrefløjen. Men som hun selv sagde til datteren i sin tid:

- You have to understand that criticism and effectiveness go hand in hand.

No comments:

Post a Comment