30.3.15

Hollywood skal redde kernefamilien

FAMILIELIV: Skydevåbnene gjalder, actionheltene lægger unge damer ned og stofferne flyder i årerne: Hollywoods filmproduktion er ikke en daglig hyldest til det rolige familieliv i en kernefamilie. Men måske er det amerikansk kultur og filmproduktion, som skal redde USA's familier og Amerikas børn. Det argumenterer Michael Barone for i en kronik.

USA's kernefamilie-ideal fra 1950'erne krakelerede i 1970'erne og fremefter med en syndflod af skilsmisser og børn, der vokser op med kun en mor eller far i husstanden. Og mens en god portion singleforældre magter at give børnene en god opvækst, tyder alle tal og erfaringer på, at børn i husstande med kun en forælder får dårligere uddannelse og større risiko for at ryge ud i kriminalitet og misbrug.

Adrenalin til kernefamilien
Kernefamilien har fået et skud adrenalin i USA de seneste årtier, men det gælder kun for den veluddannede og vellønnede elite. Her bor flere og flere som far, mor og børn. Men USA's underklasse er stadig præget af skilsmisser og enlige forældre med alle de tilhørende sociale problemer.

Hvordan løser USA udfordringen? Er flere penge fra staten løsningen?

Nej, siger Barone. Basale udgifter til eksempelvis mad er faktisk faldet betydeligt i USA de senere årtier set i relation til en hel husstands indkomst. Det skyldes blandt andet billigere hypermarkeder som Walmart. Samtidig har selv de fattige husstande som regel både tv, smartphones og bil i dag. Penge er ikke problemet i familierne. Det er værdier og opdragelse.

Løsningen ligger derfor i kulturen. USA's højt uddannede og velfungerende eliter skal sprede fortællingen om kernefamiliens lyksaligheder gennem film, serier og anden kultur. Om Hollywood er med på Barones tanker, melder kronikken intet om.

Læs hele kronikken her. 

No comments:

Post a Comment