18.1.15

Obama går til kamp for betalte sygedage

STATE OF THE UNION: På tirsdag giver præsident Barack Obama den årlige State of the Union-tale - en art amerikansk udgave af nytårstalen - til Kongressen, der for første gang i hans præsidenttid er styret af Republikanerne i begge kamre.

Barack Obama og hans allierede gør sig derfor næppe mange forhåbninger om at få gennemført store politiske reformer. Men derfor skal forsøget naturligvis gøres.

Politiske offensiver
Obama vil gerne gøre offentlige universiteter gratis for de fleste studerende. Han ønsker også at øge rettighederne til sygedage på arbejdspladserne og reducere omkostningerne til forsikringer hos husejerne.

Sidstnævnte kan han måske få Republikanerne med på. Men gratis universiteter kræver højere skatter, mens større ret til sygedage koster firmaerne penge. Ingen af delene vækker begejstring hos Republikanerne, så her bliver det op ad bakke for præsidenten.

Forsvar af det opnåede
Samtidig gælder det om at forsvare allerede opnåede mål i en fjendtlig kongres. Det gælder især Obamas sundhedsreform, som Republikanerne gør flere forsøg på i hvert fald delvist at afmontere.

Samtidig vil Republikanerne gøre en stor indsats for at vedtage olierørledningen Keystone XL, som Obama og Demokraterne er imod af miljøhensyn. Republikanerne mener, olierørledningen er afgørende for at fortsætte skiferolie-eventyret, og i øvrigt er det langt mere miljøfarligt at transportere olien i lange tog, som det sker lige nu. Hvad det dramatiske fald i olieprisen kommer til at betyde for Keystone XL, står endnu ikke klart

Bomstærk økonomi
Obama ved, at han nu er ved at nå den tid i præsidentembedet, hvor det  handler om at sætte rammerne for, hvordan befolkningen, historikere og medierne definerer hans embedsperiode. Derfor vil han bruge talen til fortællingen om, hvor godt det går med den amerikanske økonomi, og at det var ham og Demokraterne, som ledte økonomien fra sammenbruddets rand i 2009 til en særdeles robust og voksende økonomi trods den store usikkerhed rundt om i verden.

No comments:

Post a Comment