24.11.13

Demokrater ændre spillereglerne i Senatet

DEMOKRATI: I hele USA's historie har mindretallet i Senatet haft mulighed for at lave en "filibuster." Her holder en senator en tale i utallige timer (eller så længe han kan). Målet er at få udsat og måske afbrudt afstemningen om et lovforslag.

Demokraterne mener imidlertid, der har været alt for mange filibustre under præsident Barack Obamas regeringstid. Republikanerne er blevet fanatiske og stopper Senatet i at fungere, lyder det fra partiet.

Derfor har Demokraterne, som har flertal i Senatet, vedtaget at reducere antallet af stemmer, det kræver at afbryde en filibuster. I mange sager er grænsen nu på 51 stemmer - et simpelt flertal - mod 60 stemmer før. Mindretallets magt er blevet betydeligt begrænset.

Republikanerne siger, at Demokraterne ødelægger de demokratiske spilleregler i Senatet og betegner beslutningen som et kup, der vil forgifte forholdet mellem partierne og føre til endnu mere stilstand i Washington D.C.

Samtidig peger mange kommentatorer på, at Demokraterne kommer til at fortryde beslutningen, når partiet en dag er i mindretal i Senatet. Så er den afgørende mindretalsbeskyttelse væk på mange områder.

Her er en video om sagen, hvor de ledende senatorer kommer med deres udlægning af sagerne:

No comments:

Post a Comment