9.6.13

Obamas politiske mål begravet i skandaler

POLITISK BEGRAVELSE: Præsident Barack Obama havde mange mål for sin sidste præsidentperiode, da den tog sin begyndelse i januar 2013.

En indvandringsreform skulle på plads og underskrives til efteråret. En stor aftale om budgettet var et mål, hvor balancen mellem indtægter og udgifter som minimum skulle balancere mere end i dag. Samtidig skulle sundhedsprogrammet Medicare sikres et sundere finansielt grundlag.

Nu ruller skandalerne - og Obamas politiske mål ruller ud over kanten og ned i en grav, som han selv og de politiske modstandere i fællesskab har gravet ud.

Præsidenten er svækket efter afsløringerne af skattevæsenet IRS' gøren og laden. ITS har specifikt gået efter at ramme højreorienterede teparti-grupper. På den udenrigspolitiske front svækker Benghazi-sagen i stigende grad Det Hvide Hus. Her omkom bl.a. den amerikanske ambassadør i Libyen efter et terrorangreb, hvor amerikanske myndigheder ifølge nogle kilder forkludrede sagerne.

Aflytninger
Værre endnu er dog afsløringerne af de omfattende aflytningsprogrammer, hvor amerikanske myndigheder har fået fingre i så godt som alle telefonopkald til og fra amerikanere, og hvor særligt nyhedsbureauer og medier har fået særlig statslig opmærksomhed. Det rammer en mand som Obama hårdt, der før præsidentvalget i 2008 netop proklamerede, at han ville genoprette borgerrettigheder og friheder, som var gået tabt under George W. Bush.

Nogle senatorer har støttet Obama, mens eksempelvis tidligere vicepræsident Al Gore på Twitter rettede et åbent angreb mod præsidenten:

- Is it just me, or is secret blanket surveillance obscenely outrageous, lød det på kvidre-tjenesten fra 2000-præsidentkandidaten.

Billed - og PR-mæssigt blev det ikke lettere af, at Obama i fredags havde et møde med den kinesiske præsident Xi Jinping - et land, som USA ofte og med rette har kritiseret for at knuse borgerne under statsmagten. Obama og Co. har en stor udfordring i at få debatten og arbejdet drejet væk fra skandalesporet og tilbage på et politisk spor.

No comments:

Post a Comment