25.6.12

Højesteret afgør sundhedsreformens fremtid

SUNDHED: I denne uge afgør USA's Højesteret, om præsident Barack Obamas sundhedsreform strider mod forfatningen.

Sundhedsreformen blev vedtaget i 2009 og er Obamas største politiske sejr.

Millioner af amerikanere får sundhedsforsikring, men loven indeholder et krav om, at alle amerikanere skal tegne en sundhedsforsikring.

Kravet har fået flere libertarianske og republikanske politikere og borgere til at gå til domstolene. Argumentet er, at sådan et krav går imod den personlige frihed.

Forberedelse
I øjeblikket er Barack Obama og Det Hvide Hus ved at forberede sig på afgørelsen.

Falder hele sundhedsreformen i Højesteret, vil det være et stort slag for præsidenten uden nogen positive sider. Romney vil juble, og Republikanerne vil gå styrket ind i valgkampen.

Går hele loven igennem uden problemer, har Obama vundet en stor sejr. Det vil dog også kunne give energi til Romneys valgkamp.

Han kan sige, at nu kan retten ikke længere stoppe sundhedsreformen. Det kan kun et republikansk flertal i Kongressen og ham som præsident. De republikanske fodfolk kan få fornyet energi.

Endelig kan store dele af loven bliver accepteret, mens kravet om at tegne sundhedsforsikring kan blive afvist.

Løsninger
I så fald kommer sundhedsreformen helt frem i valgkampen.

Reformen vil betyde, at forsikringsselskaberne skal dække næsten alle - men med kravet om at tegne forsikring væk, vil mange vente med at tegne forsikring, indtil de bliver syge. Dermed vil forsikringsselskaberne reelt kollapse, fordi kun syge (og dermed dyre) kunder vil være tilbage.

Så er både Obama og Romney nødt til at komme med løsninger. Umiddelbart er den største fordel for Obama. Han kan dreje valgkampen væk fra økonomi og over til sundhed.

Romney vil måske sige, at han så vil holde fast i det nuværende system. Men det vil koste ham stemmerne fra mange af de 30 millioner amerikanere, der står til at få sygesikring med Obamas reform.

Læs mere her.

No comments:

Post a Comment