11.10.20

Trumps tal kollapser

ALT tyder på, at Joe Biden vinder præsidentvalget, og tilmed at han vinder det stort. For dem, der sætter pris på amerikansk demokrati i almindelighed og demokrati rundt omkring i særdeleshed må det være opmuntrende læsning. Thi en usikker afgørelse på valgnatten og de efterfølgende uger vil kunne rive nationen fra hinanden.

Trump og kaos

Frem til september var intet umuligt for Trump, selvom han hele tiden var lidt bagud. Men så kom først offentliggørelsen af hans skattepapirer og en katastrofal debat mod Joe Biden. Her begyndte opbakningen til præsidenten at dale. Siden fulgte så hans dans med coronavirusssen. Så kollapsede tallene bag og opbakningen til Donald J. Trump. Alle tre sager ville have sænket enhver tidligere præsident, og end ikke Teflon-Donald er immun (!).

Ifølge den velrenommerende side electoral-vote.com står der lige nu 356-164 i valgmandsstemmer til Joe Biden med 18 uafgjorte. Der skal 270 til at vinde. 

Trump, der ellers om nogen kan bedrage andre og sig selv, ved nok godt inderst inde, at det ser meget sort ud for ham. Han kan have tre håb: Store ændringer i opbakningen, at meningsmålingerne tager fejl - eller kaos og usikkerhed om resultatet. At Trump stort set kun nævner sidstnævnte med "falske" stemmer og så videre og siger nej til mulig gamechanger som en debat nummer to viser tydeligt, at han kun tror på sidstnævnte håb. 

Hvad med 2016?

Mange siger så: Jamen, se hvad der skete i 2016! Der vandt Trump trods stor føring til Hillary Clinton.

MEN: Det er det værd at huske, at meningsmålingerne sagde, at hun ville vinde nationalt med 3,2 procentpoint. Hun vandt med 2,1. At alle institutter så stort set overså det demokratiske kollaps i enkelte ellers klassisk blå delstater som Michigan og Wisconsin er en helt anden sag. Men The New York Times har været så flink at beregne, hvad der ville ske i 2020, hvis meningsmålingerne skulle have samme fejlstørrelse og retning som 2016.

Resultatet: Joe Biden vinder med valgmandsstemmerne 319 mod 219.  

No comments:

Post a Comment