23.3.20

Sådan fusede "The Bern" ud

Bernie Sanders er stadig med i kapløbet om at blive Demokraternes præsidentkandidat. Rent matematisk kan han stadig vinde. Så skal han have 62 % af stemmerne i alle tilbageværende primærvalg. Det får han ikke. Joe Biden bliver Demokraternes præsidentkandidat - hvis Biden ellers overlever coronakrisen...

Hvordan kunne det gå så galt for Sanders? Det dykker The New York Times ned i ved at tale med mange kilder blandt Sanders' valgstab. Se artiklen her. 

En kort opsummering er:


  • Sanders gjorde aldrig noget for at udvide sin base udover unge og stærkt venstreorienterede. Han forsøgte ikke at nå sorte vælgere, latinoer eller moderate demokrater. Sidstnævnte angreb han tværtimod igen og igen for at underminere ham og hans politik. Det er ikke måden at tiltrække dem som vælgere.
  • Sanders' ansatte brugte nogle gange mere tid på office politics, territorialkampe og uenigheder end på valgkamp. Kun to personer kunne reelt træffe beslutninger: Sanders selv eller Sanders' kone.
  • Sanders kunne ikke få sig selv til at kritisere Biden, fordi ægteparret Sanders kan lide Biden personligt.
  • Sanders rakte ikke nok ud til andre politikere for at skabe alliancer. Sanders får værdifuld opbakning fra venstrefløjsikonet og stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez. Men det var Ocasio-Cortez' rådgivere, der måtte tag fat i Sanders' rådgivere for at få ham til at tage kontakt til Ocasio-Cortez. Det var slemt nok for Biden at gøre med en med samme politiske værdier som ham. Han kunne ikke få sig selv til at gøre det med moderate demokrater.
  • Før valget i South Carolina var Sanders så sikker på sin sejr, at han førte valgkamp i Massachussets og Minnesota for at tvinge Elizabeth Warren og Amy Klobuchar ud. I stedet tabte han begge stater. På sin vej meget lig Hillary Clinton, der i 2016 brugte en del tid i Georgia og North Carolina og ingen tid i Michigan eller Pennsylvania. Hun endte med at tabe alle fire stater. 

Sanders og nogle af hans støtter mener selv, at sammenbruddet skyldes, at flere demokrater trak sig kort efter valget i South Carolina. De moderate rottede sig sammen mod ham. Som han sagde til ABC News forleden:

"What the establishment wanted was to make sure that people coalesced around Biden and try to defeat me."

Igen får alle andre end ham selv skylden. Og nej, han er ikke selv skyld i hele nederlaget. Men meget af forklaringen ligger der. 

No comments:

Post a Comment