21.8.17

Den lamme and i Det Hvide Hus

Få måneder før et præsidentvalg og til en valgperiode slutter 20. januar er det vanligt at anse den amerikanske præsident for en lam and - "lame duck." Alle har øjnene rettet mod den næste præsident, og den siddende har ingen politisk kapital tilbage. Intet politisk bliver gennemført.

Denne gang kan det dog være sket 3,5 år før næste præsidentvalg. Donald Trump er nemlig en lam and. Det argumenterer David A. Graham i hvert fald for i The Atlantic. 

Han peger på, at Trumps lovgivningsmæssige ønsker er kollapset med det fejlslagne forsøg på ny sundhedsreform, og ingen i Kongressen ser ud til at være klar til at kæmpe til døden for Trumps ønsker om skattereform eller investeringer i infrastrukturen.

Ingen frygt 
Ingen kongresmedlemmer frygter præsidentens vrede, og frygt er ofte en god ting, når præsidenter skal have lovgivning igennem. Lyndon B. Johnson er kongeeksemplet her.

Samtidig hagler skandalerne stadig ned over Det Hvide Hus, og de ansatte siger op, bliver fyret eller positionerer sig til nye job - igen alt sammen noget, der typisk ses i det sidste halve år af en præsidents embedsperiode.

Endelig er Trumps popularitet nede nær de 35 procent. Det oplevede George W. Bush først i de sidste måneder af sin præsidenttid, da finanskrisen begyndte at rulle og sendte USA og verden til tælling med den største økonomiske krise siden 1930'erne.

Udenrigspolitik, dekreter eller krise
Hvad kan Trump gøre?

Graham foreslår udenrigspolitikken, men siger selv, at Trump mangler en klar strategisk vision og i øvrigt førte valgkamp på Amerika først og altså ikke udenrigseventyr.

Præsidentielle dekreter er en anden løsning, men her er de lavthængende frugter plukket, og en kommende præsident vil kunne ændre alle beslutninger.

Og så er der den endnu ukendte krise, som kan få nationen til at samle sig om Trump. Spørgsmålet er så bare, om Trump vil kunne håndtere den krise til nationens tilfredshed, og det kan vi godt sætte et meget stort spørgsmålstegn ved, den hidtidige erfaring taget i betragtning.

No comments:

Post a Comment