16.5.16

Bølge af mord skyller ind over amerikanske byer

De første tre måneder af året i Las Vegas var tilsyneladende exceptionelt farlige: Mordraten var fordoblet i forhold til 2015.

Det samme gjaldt for 20 andre store, amerikanske byer som Chicago, Dallas, Jacksonville, Los Angeles og Memphis.

Tilbage i begyndelsen af 1990'erne var mordraterne i amerikanske byer skyhøje, og emnet stod højt på amerikanske vælgeres bevidsthed. Med New York-borgmesteren Rudy Giuliani i spidsen begyndte amerikansk politi at køre nultolerance-politikker. Det var ifølge flere undersøgelser en af de vigtigste grunde til massive fald i antallet af mord og generel nedgang i kriminaliteten.

Nultolerance?
Er kurven nu ved at knække, og skyldes det, at nultolerancen er på vej ud?

Det mener i hvert fald FBI-direktør James Comey. De mange videoer af nogle betjentes hårdhændede behandling af især sorte mistænkte kriminelle - og endda med nogle uberettigede nedskydninger imellem - fører til, at betjente nu er blevet bange for at konfrontere mistænkte. Det åbner døren for mere kriminalitet og sidste ende flere mord, mener Comey.

Men han blev ramt af hård kritik.

For det første, mener kritikerne, der tæller Det Hvide Hus og diverse kriminologer, havde flere byer et faldende antal mord i de målte måneder. Det er altså ingen generel tendens.

Tal og statistik
Samtidig er mordraten nu så lav, at enkeltstående opblomstringer slår stærkt igennem og får enkelte statistikker til at lyse op som Las Vegas' neonhav. Men når neonskiltene slukkes, står vi stadig reelt med et meget lille antal mord.

Uanset hvad, mener forskerne, skal der mere end tre måneders tal til at konkludere, at politiet er ved at miste grebet om kriminaliteten af frygt for videoer om overgreb. Og uanset hvad skal politiet naturligvis  ikke stå uden for loven og bare kunne behandle mistænkte som de vil, lyder det.

No comments:

Post a Comment