21.3.16

Svingstaterne svinger

Ohio, Michigan, Colorado, Nevada. Klassiske svingstater ved de amerikanske præsidentvalg. Men det ændrer sig måske, hvis det bliver et Donald Trump vs. Hillary Clinton-opgør i november.

Trumps kernevælgere er ældre, hvide, desillusionerede og rasende vælgere, som føler sig snydt og ladt tilbage i en vaklende økonomi, hvor de gode, solide industrijob forsvinder.

Den type vælgere er der rigtig mange af i det såkaldte Rustbælte – stater som Ohio, Michigan og Wisconsin. Måske Trump kan gøre, at de stater, som ellers er prototyper på svingstater, havner solidt hos ham? 

Men en Trump som kandidat betyder også, at delstater, hvor Republikanerne traditionelt står stærkere, kommer til at hælde langt mere mod Demokraterne.

Utah til demokraterne? 
Trumps udfald mod minoriteter gør den republikanske kandidat endnu mere uønsket blandt minoritetsvælgerne, end de republikanske kandidater ellers allerede er. Vrede sorte- og latinovælgere kan gøre klassiske svingstater som Colorado, Nevada og New Mexico sikkert demokratiske.

Samtidig afskyer mormoner Trump. Som gruppe sætter disse stærkt religiøse vælgere integritet og ærlighed højt. Det har Trump ikke meget af, mener mormonerne.

Delstaterne Wyoming i almindelighed og Utah i særdeleshed har massive mængder mormoner. I meningsmålinger står selv Bernie Sanders til en sejr over Trump i en delstat som Utah, der ellers klassisk stemmer for den republikanske præsidentkandidat med omkring 70 procent af stemmerne.

Vi kan derfor stå med et meget andet kort over svingstater, end vi plejer i efteråret 2016. 

No comments:

Post a Comment