27.12.15

Hvordan tæller man en person?

Hvad er en person egentlig i det amerikanske valgsystem? Er det alle mennesker, der bor i en stat - inklusiv illegale indvandrere, børn og kriminelle? Eller er det kun mennesker med ret til at stemme?

Den opgave skal Højesteret nu forsøge at løse i sagen Evenwel v. Abbott, også kendt under navnet "en person, en stemme."

Den politiske betydning i sagen er, at hvis børn, amerikanere i fængsel og illegale indvandrere ikke tæller med i befolkningstallet, så flytter det repræsentativ magt væk fra de store byer (hvor disse grupper som regel er) og ud på landet, hvor Republikanerne er.

Cementere flertal
Republikanerne kan altså bruge en sejr i sagen til at cementere partiets flertal i Repræsentanternes Hus og dermed fortsætte med at blokere de fleste tiltag fra en demokratisk præsident.

Højesteret er i vid udstrækning delt lige over med fire venstreorienterede dommere og fire højreorienterede. Den afgørende stemme bliver som så ofte før den moderate dommer Anthony Kennedy, som ifølge nogle kommentatorer hælder mod ikke at ville tælle børn, fængslede og illegale indvandrere med i folketallet. Det vil føre til republikansk jubel.

Dommen i sagen forventes i begyndelsen af 2016.

Læs en juridisk gennemgang af sagen her.

No comments:

Post a Comment