10.2.13

USA's postvæsen skærer ned

BREVE: Siden 1792 har The United States Postal Service (USPS) ført breve og pakke rundt i USA. Hverken borgerkrig, vildnis, prærier og nedskæringsivrige politikere har kunne røre postvæsenet, men nu er benene sparket væk under virksomheden af internettet.

Seneste udvikling er, at postvæsenet nu fjerner levering af breve om lørdagen. For stadig at leve op til lovens krav om levering seks dage om ugen, fortsætter USPS med at levere pakker om lørdagen. Smart - for her er der stadig penge at tjene.

Det er det afgjort ikke på breve. Sidste år tabte USPS 16 milliarder dollars. Internet og e-mail har fjernet langt de fleste almindelige breve og regninger. Leveringer af aviser og magasiner falder, efterhånden som internet og tv dominerer mediefladen.

Det er kun godt og vel et år siden, at postvæsenet meldte, 252 af 487 posthuse ville lukke. Samtidig bliver der skåret godt i arbejdsstyrken. USPS er dog stadig USA's næststørste civile arbejdsplads lige efter supermarkedskæden Walmart.

Historie tilbage til 1792
Samtidig spænder politikerne ben for, at nye forretningsmuligheder kan opdyrkes. Kongressen har forhindret USPS i at udvikle sikre e-mailadresser og tilbyde flere services til digitale forhandlere. Til gengæld er USPS indtil nu blevet tvunget til at køre med seks-dages brevlevering, og det har kostet kassen.

USA's postvæsen har en glorværdig historie. Det blev grundlagt af koryfæerne George Washington og James Madison i 1792. Postnetværket blev stærkt udvidet, og aviser kunne komme med posten for en meget lav pris. Samtidig sikrede lovgiverne brevhemmeligheden. Hele befolkningen fik adgang til billig information om samfundet via postvæsenet - og ytringsfriheden var sikret via brevhemmeligheden.

Historikeren Alexis de Tocqueville var i begyndelsen af 1800-tallet imponeret over, hvordan USPS fik sendt tykke bundter af aviser fra New York og Philadelphia til Detroit, som dengang var en tynd befolket udpost i ødemarken. Han mente, at USPS var den eneste organisation, der havde evnerne til at få den information og debat om samfundet rundt, som det unge amerikanske demokrati var afhængig af.

At fjerne lørdagsleveringen vil ifølge USPS selv spare to milliarder dollars om året.

No comments:

Post a Comment