6.6.11

Obama får næse for krigen i Libyen

UDENRIGSPOLITIK: Præsident Barack Obama måtte i fredags indkassere det, der bedst kan beskrives som en "næse" fra Kongressen.

I et sjældent udtryk for samarbejde tværs over partiskellene stemte 268 politikere fra begge partier for at kritisere Obama i en resolution, mens 145 stemte imod.

Grunden til kritikken er, at Kongressen mener, Obama har overtrådt den amerikanske forfatning ved at kaste bomber over Libyen. Præsidenten er nemlig ikke gået til Kongressen og har fået ret til at gå i krig, som forfatningen kræver.

På sin side erklærer Obama, at Kongressen hele vejen igennem blev informeret og at den information rækker til, at alle regler er overholdt. Det Hvide Hus erklærede også, at resolutionen var både uvelkommen og ikke særlig hjælpsom.

Den svageste resolution
Det var den republikanske formand John A. Boehners resolution, der blev vedtaget. En skrappere resolution fra demokraten Dennis Kucinich blev derimod nedstemt.

Kucinichs version krævede, at USA straks skulle trække tropperne tilbage fra Libyen. Her mente flere dog, at det var at gå for langt. Obama skulle have lov til at forklare sig, og i øvrigt ville en øjeblikkelig tilbagetrækning efterlade USA's allierede med ret store problemer.

Forfatningen giver Kongressen ret til at erklære krig, men præsidenten bemyndigelse til at styre de væbnede styrker. I 1973 blev der vedtaget en tilføjelse, der gør, at præsidenten må indsætte tropper i op til 60 dage, men længere tid kræver Kongressens accept.

Den vedtagne resolution er ikke-bindende, så umiddelbart er der ikke de store konsekvenser udover ydmygelsen. Men inden for to uger skal Obama forklare sig, og her skal det så ses, om Kongressen er villige til at gå videre med en sag, der i høj grad kan svække præsidenten.

No comments:

Post a Comment