9.8.09

Højesteret er stadig delt over midten

6. august fik Barack Obama sin kandidat til USA's Højesteret godkendt i Senatet med 68 stemmer for og 31 imod. Men den politiske sejr ændrer ikke på balancen i Højesteret.

Sonia Sotomayor erstatter nemlig dommer David Souter, der i en alder af 69 år går på pension for at nyde tilværelsen i New Hampshire. Udpegningen som højesteretsdommer er ellers på livstid, hvad mange dommere da også har benyttet sig af. Men Souter ville altså nyde de gyldne år i New Hampshires smukke natur.

Souter blev udpeget af republikaneren George H. W. Bush, men skuffede hurtigt de republikanere, der troede, de nu fik en konservativt medlem af Højesteret.

Souter blev en del af den liberale blok i Højesteret, og således var Højesteret i mange år delt med fire konservative, fire liberale og en moderat - nemlig Anthony Kennedy, som dermed afgør mange af sagerne. Kennedy blev udpeget af Ronald Reagan i 1988.

Sotomayor skaber dermed ingen politisk venstredrejning i Højesteret - lige nu.

Men på lang sigt kan det få stor betydning, idet Sotomayor med en alder på 55 har mange år foran sig i Højesteret - måske endda tre-fire årtier. Får Obama mulighed for at udpege flere Højesteretsdommere - hvad meget tyder på - kan den liberale blok i sidste ende sidde med flertallet.

Lige nu ligger feststemningen dog hos USA's latinoer, idet Sotomayor er landets første højesteretsdommer fra den etniske gruppe. Dermed har Obama også sikret sig taknemmelighed og dermed også fortsat stor opbakning fra en gruppe, der med 67 procent af stemmerne til den demokratiske kandidat var en vigtig del af Obamas vindende koalition i november sidste år.

No comments:

Post a Comment