12.7.09

Demokraterne slipper af med ”enfant terrible”



Da den korruptionsanklagede guvernør i Illinois Rod Blagojevich udpegede Roland Burris som ny senator, lige før guvernøren selv blev afsat, fik Demokraterne et anseeligt problem.

Nægtede de at lade ham få sin plads, ville det betyde et svækket flertal i Senatet og stor vrede fra sorte organisationer både i Illinois og resten af landet – Burris er i dag det eneste sorte medlem af Senatet.

Lod de ham få pladsen, ville det være en etisk skamplet for Demokraterne, og et senatssæde den upopulære Burris let kunne tabe til en republikaner i 2010.

Det endte således med, at han blev medlem af Senatet.

Problemløsning
Men nu har Barack Obamas afløser i Senatet løst problemet af sig selv. Han stiller nemlig ikke op til valget i 2010. Det skriver avisen Chicago Tribune her.

Ifølge Burris selv skyldes det, at han ikke vil bruge tid og penge på at føre valgkamp, men i stedet vil bruge sin tid i Senatet på at ”kæmpe for Illinois.”

Imidlertid er det ikke svært at se, hvorfor Burris ikke tør tage en valgkamp.

I april blev det afsløret, at Burris kun havde fået 845 dollars ind i donationer til at føre valgkamp for. Burris kan altså dårligt betale for sandwich til de fremmødte journalister ved et valgmøde.

Det må siges at være et problem af en vis størrelse, da en typisk senatsvalgkamp i 2006 kostede 7,8 millioner dollars.

Et spørgsmål om ære
Samtidig har Burris haft sværere og sværere ved at forklare, om han på en eller anden måde var involveret i Blagojevich’s valg af ham som senator.

Burris ville med en vis sandsynlighed havde fået læsterlige tæsk i et demokratisk primærvalg, og havde i hvert fald ikke opnået genvalg.

Derfor vælger den noget forfængelige Burris altså at trække sig med en smule af æren i behold.

Er ære virkelig så vigtig for Burris? Ja, der kan der næppe være tvivl om – bare se dette billede af hans gravmomument, som allerede er bygget og med en god portion tekst på plads. En ”trailblazer” vil næppe finde sig i et forsmædeligt valgnederlag…



No comments:

Post a Comment